Élő Belföld

Kormányinfó Geszten: Orbán Balázs marad a pozíciójában, az ügy lezárva

MTI/Czeglédi Zsolt
MTI/Czeglédi Zsolt
Mutatjuk a kormányinfó legfrissebb bejelentéseit. Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter és Vitályos Eszter kormányszóvivő a kihelyezett kormányülés után Geszten, a Tisza kastélyban tart sajtótájékoztatót.

Vége

Véget ért a kormányinfó.

Külpolitikai okok állnak a forint mélyrepülése mögött

A 400 forintos euróról Gulyás Gergely azt mondta, külpolitikai okai vannak a gyengülésnek, ugyanakkor a kormánynak nincs kamat- és árfolyamcélja.

A miniszter azt is állította, hogy a hiánycélt nem változtatta meg a kormány, 4,5 százalékos tervezett hiány szerinte továbbra is tárható.

A miniszter nem tudja, mit csinált III/III-asként a rendszerváltás előtt a Szuverenitásvédelmi Kutatóintézet új vezetője

A 444 kérdezett rá a Szuverenitásvédelmi Kutatóintézet nemrégiben kinevezett vezetőjére, Horváth Józsefre, aki a rendszerváltás előtt III/III-as ügynök volt. Gulyás közölte, hogy ismeri Horváth Józsefet, és a rendszerváltás után kiváló munkát végzett a titkosszolgálatoknál, hogy előtte mit tett, arról a hivatalt kérdezzük. Nincs olyan tudása, amelye alapján véleményt alkothatna.

Orbán Balázs kijelentése Gyulás szerint csak az ellenzéki sajtónak téma

Orbán Balázs ügyét a Telex és a 444 is felhozta, de Gulyás rendre az államtitkárhoz utalta az újságokat, szerinte tőle kell megkérdezni, pontosan mit értett azon, hogy Magyarország nem csinálná azt, amit Zelenszkij 2,5 évvel ezelőtt. Gulyás szerint a politikában mindenféleképpen szerencsétlen a két esemény közötti párhuzam. Később pedig Kövér Lászlót idézte, aki arról beszélt, hogy a külföldi országok helyett nem szabad megítélni, hogy mit tegyenek. Szerinte a kormánnyal kritikus sajtónak állt érdekében az államtitkár szavait elterjeszteni, hogy még több cikket írhassanak a témáról. Arra a kérdésre, milyen következménye lesz Orbán Balázs hibájának, ha azt mondják, hogy a jobboldalon a hibáknak van következménye. Gulyás szerint arányosnak kell lennie a következményeknek, és Orbán Balázs valószínűleg elég rosszul érezte magát az elmúlt egy hétben.

Salvinit kitüntetni kellene, nem megbüntetni, Orbán is elmegy támogatni

Matteo Salvini pártja is Patriótákhoz tartozik, ő az aki megmutatta, hogy nem csak szárazföldön lehet megvédeni a határokat, ahogy Magyarország, hanem a tengeren is. Ezért nem büntetni, hanem ki kellene tüntetni – mondta Gulyás. Salvini belügyminiszterként 2019-ben nem engedélyezte az Open Arms spanyol mentőhajó kikötését, ezért egy évvel később a parlament megvonta mentelmi jogát, majd vádat emeltek ellene. Októberben tüntetést szerveznek mellette a támogatói. Ezen „várhatóan részt vesz Orbán Viktor miniszterelnök is – közölte a miniszter.

Izraelt más is támogatja, de a megoldásokban nincs egyetértés

Izrael számíthat-e Magyarországon kívül más Európai országra, kérdezték a minisztert, aki szerint Csehország biztos támogatja, de az unióban többségben van Izrael önvédelmi jogának támogatása. A megoldásokat illetően már nagy viták vannak.

A Hír TV attól kérdezett, hogy a Patrióták Európáért EP-frakciót a parlamentben kizárták a döntésekből, a bizottsági tisztségek viseléséből, helyes-e ez Gulyás szerint. A miniszter nem meglepő módon azt mondta, nem az, a demokrácia íratlan szabályainak megsértése történik.

Gulyás Magyar Péter mentelmi ügyéről: Ezektől minden kitelik

Gulyás a Magyar Péterrel kapcsolatos kérdésre azt mondta, korábban amellett kardoskodott, hogy ne legyen mentelmi jog, és azt mondta, nem megy ki az Európai Parlamentbe, majd amikor lopás megalapozott gyanúja merült fel ellene, kiment az Európai Parlamentbe, és nem mondott le a mentelmi jogáról. Gulyás szerint a Néppártnak kell eldöntenie, hogy a lopás szerintük rendben van-e, hozzátette, „ezektől minden kitelik”.

Új gazdaságélénkítési célokat lengetett be Gulyás

Technikai problémákkal indult a geszti kastély parkjában tartott Kormányinfó, a tájékoztatót Vitályos Eszter kormányszóvivőnek a hangosítás hiánya miatt kétszer kellett elindítania.

Gulyás Gergely szerint a kihelyezett ülések közül a geszti volt a leghosszabb, a téma a gazdasági növekedés felgyorsítása volt, illetve az, hogy mi a teendő az új gazdasági helyzetben. Új válaszokat, új gazdaságpolitikát kell alkalmazni – közölte a miniszter.

Európa válasza az új helyzetre a gazdasági hidegháború, ez azonban Magyarország számára kockázatos, elzárja az országot a távolabbi piacoktól, ezért hirdette meg a kormány a gazdasági semlegességet. A növekedést tekintve jövőre 3–6 százalék a cél, amelyhez már eddig is jelezték, hogy munkáshitellel és a családi adókedvezmény megduplázásával kíván hozzájárulni a kormány.

Az új intézkedések és célok:

  • megfizethető lakhatás,
  • gyors béremelés elérése,
  • méretugrás a kkv-knál

– mondta Gulyás.

A miniszter kifejtette, különösen a fiatalok lakhatása jelent komoly nehézséget, ezért programot hirdetnek kollégiumi férőhelyekre és a fiatalok lakhatására. Nagy Márton kapott felkérést erre, a nemzetgazdasági miniszternek meg kell vizsgálnia a lakbér-szabályozásra vonatkozó nemzetközi gyakorlatokat, beleértve az Airbnb-t. Benne lesz a csomagban a lakásépítés gyorsítása is.

A miniszter a béremelésekről leszögezte: azt szeretnék, ha a munkaadók és a munkavállalók többéves bérmegállapodást kötnének, ami lehetővé teszi a minimálbér és a garantált bérminimum, valamint ezek hatásaként az átlagbér gyors emelését.

A kkv-knál a következő két évben szeretnék a nagyságrendi előrelépés lehetőségét biztosítani, a tőkejuttatás mellett további ösztönzők jönnek majd, a következő 2–3 hétben dolgozzák ki ezeket.

Gulyás szerint nem sértheti a NATO-t Orbán Balázs kijelentése

Az ATV Orbán Balázs kijelentéseinek kapcsán kérdezett rá arra, hogy két nyugat-európia nagykövet is jelezte, az egész NATO-ra nézve sértők a politikai igazgató kijelentései. Gulyás szerint valótlanok az állítások, Magyarország eddig is eleget tett a NATO-kötelezettségeknek, ezután is eleget tesz. Szerinte az a sértő, hogy azok az országok kritizálnak, amelyek 1956-ban nem tettek semmit. Gulyás arra kérdésre, hogy Orbán Balázs maradhat-e a pozíciójában, megismételte: az ügy részükről le van zárva.

Olvasói sztorik