Belföld

Működtethető-e vidékről toborzott mentődolgozók nélkül a budapesti ügyelet?

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
Az alapvető mentési feladatok mellett most már az egész országban az Országos Mentőszolgálat végzi az ügyeleti ellátás szervezését is. Csakhogy Budapesten ezt a vidéki mentődolgozók bevonása nélkül nem lehet megoldani. A főváros mentési feladataiba eddig is besegítettek vidékről, erre jön most rá az ügyelet, amelyhez szintén plusz kapacitások kellenek. Lehet-e így hosszú távon működtetni egy csaknem kétmilliós városban a háziorvosokra és a mentődolgozókra épülő ügyeleti ellátást?

A hírek szerint nemcsak a háziorvosok gyűlnek lassan a plusz feladatra, hanem a mentődolgozók is, márpedig mindenkire szükség lenne ahhoz, hogy gond nélkül működjenek az ügyeletek – október 1-jétől immár Budapesten is. Egyes számítások szerint a mintegy 900 fővárosi háziorvos közül nagyjából 600-zal kell szerződnie az Országos Mentőszolgálatnak (OMSZ) ahhoz, hogy biztonságosan ki lehessen állítani az ügyeleti sorokat a hét minden napján, ám egyelőre csak 400 körül alakul a hadra fogható orvosok száma.

A háziorvosok és az okleveles, kiterjesztett hatáskörű ápolók mellett mentőtisztek, mentőápolók, gépkocsivezetők és a mentőszolgálattal szerződésben álló diszpécserek is feladatot végeznek az ügyeletekben. Vagyis az OMSZ jelentős kapacitását leköti a mentéstől különálló ügyeleti feladatok ellátása is, ami ugyanakkor a mentőszolgálat szerint nem okoz gondot.

Minden rendben van

Az Országos Mentőszolgálat maradéktalanul végrehajtja az alapellátási ügyelet működtetésével kapcsolatos, jogszabályban meghatározott feladatát, az ahhoz szükséges szervezeti intézkedéseket megtette és megteszi

– írta nyugtatólag lapunk megkeresésére az OMSZ, amelynek azok után küldtünk kérdéseket, hogy kiderült, nemcsak Pest vármegyéből, hanem az ország egész területéről toboroznak mentődolgozókat az október 1-jén indult budapesti ügyeleti ellátáshoz.

A nyugat-dunántúli régió igazgatójának levelét Kunetz Zsombor osztotta meg, és ebből kiderül, hogy a 15 felnőtt és 3 gyermek ügyeleti ponttal üzemelő fővárosi ügyeleti sorok kiállításához országos segítségre van szükség. A mentőszolgálat regionális igazgatója azt írta:

A fővárosi ügyelet indításával kapcsolatban mára világossá vált, hogy országosan minden vármegyének szükséges lesz rásegítő munkaerőt delegálni. Jelenleg október 1. és 6. között az este 10 és reggel 8 óra közötti időintervallumban vármegyénként naponta egy mentőtisztet kell Budapestre vezényelnünk.

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

Az is kiderül a levélből, hogy hosszabb távra terveznek, mert az igazgató szerint „fel kell állítanunk egy mentőtiszti/orvosi úgynevezett készenléti sort, addig mindenképpen, amíg a fővárosi bajtársaknak szüksége van a segítségünkre, de a biztonság kedvéért és a stabilitásért azt követően is.”

LÉPJ BE A FOLYTATÁSHOZ!
Változunk. Csatlakozz hozzánk! Regisztrált olvasóink mostantól exkluzív hírleveleket, cikkeket olvashatnak, mint ez is. És ez csak a kezdet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik