Belföld

Tíz Gidrán érkezik Tatára

MTI/Szigetváry Zsolt
MTI/Szigetváry Zsolt

A Honvédelmi Minisztérium tájékoztatása szerint újabb tíz Gidrán harcjármű érkezik Tatára, a Klapka György laktanyába október 2-án, szerdán, írja közleményében a Honvédelmi Minisztérium.

Mint fogalmaznak, az új eszközöket a Magyar Honvédség (MH) megújuló tüzérsége, a vitéz Barankay József 1. Önjáró Tüzérosztály katonái veszik birtokba.

A Nurol Makina törökországi hadiipari vállalat által gyártott, hazánkban Gidrán névre keresztelt Ejder Yalçin járművek új képességeket jelentenek, hiszen különféle típusai mobil tűzvezetőpontként, figyelőpontként, illetve üteg- és szakaszparancsnoki pontként is alkalmazhatók. Ezek az új, többcélú moduláris páncélozott harcjárművek növelik az alegységek manőverképességét műveleti feladatok végrehajtásában.

A Törökországban gyártott Gidránok az MH Anyagellátó Raktárbázis gödöllői telephelyéről érkeznek Tatára.

A modern, robbanásvédett külső és belső kialakítású, 14 tonna önsúlyú Gidrán 5,8 méter hosszú, 2,5 méter széles és 2,5 méter magas, így repülőgéppel szállítható.

A 8900 köbcentiméteres motorral felszerelt, négykerék-meghajtású jármű óránként akár 120 kilométeres sebességgel is képes haladni. Jó útviszonyok mellett egyetlen üzemanyag-feltöltéssel 700 kilométert tud megtenni.

A Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program részeként háromszáz darab Gidránt kap a magyar haderő. Ez része a Magyar Honvédség technológiai és kultúraváltásnak, amelynek az a célja, hogy szükség esetén a modern, innovatív, bátor és felkészült haderő megvédje Magyarországot, az ország állampolgárait

– zárták a közleményt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik