Belföld

Olaj szivárgott a kiskunmajsai fürdő felszíni vízelvezetőjébe, a város bízik benne, hogy tartós környezetkárosodás nem keletkezett

A kiskunmajsai önkormányzat információi szerint 680 méter hosszan szennyeződött a kiskunmajsai fürdő felszíni vízelvezetője, a Dombi-tóhoz csatlakozó Marisi-csatorna, hívta fel rá a figyelmet a Greenpeace.

A Szegeder most azt írja, hogy a MOL Nyrt. szakemberei már öt nappal korábban, szeptember 21-én délután észrevették a lyukat a vezetéken, vonalbejárásuk során. Ekkor a vezeték sérült szakaszát nyomásmentesítették, leválasztották a hálózatról, és lezárták. Ezután vették fel a kapcsolatot a fürdőt üzemeltető Jonathermál Zrt. igazgatójával, hogy állítsák le a csatornába engedett vízutánpótlást.

Az észlelés után három nappal, 24-én tartott közös helyszíni szemlét a MOL, az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság és a Katasztrófavédelem. Ezt követően olajfelfogó anyagot, hurkákat helyeztek a csatornába, hogy a szennyeződés ne tudjon továbbterjedni, de ehhez először is el kellett távolítani a mederből a nádat, olvasható a cikkben. Végül a tűzoltóság leszivattyúzta felszínen úszó olajréteget. A Katasztrófavédelem korábbi, az önkormányzathoz intézett levelében azt ígérte, 26-án kerül sor a sérült szakasz feltárására és javítására, ezután távolíthatták el a szennyezett növényzetet.

A fürdő telefonon tájékoztatta a szennyezésről az önkormányzatot, amely kérdésünkre azt válaszolta, lakossági bejelentés, panasz ebben az ügyben nem érkezett. A város bízik benne, hogy tartós környezetkárosodás nem keletkezett, illetve hogy a talaj- és talajvízszennyezés mielőbb megszüntethető.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik