Belföld

Nyolc évet kaphat egy férfi, aki Orbán Viktor posztjánál azzal fenyegetőzött, hogy robbantani fog a kormányülésen

Orbán Viktor miniszterelnök, illetve az akkori kultúráért és innovációért felelős miniszter, Csák János közösségi oldalára írt fenyegető hozzászólások miatt nyolc hónapja börtönben van, és akár nyolc évet is kaphat egy magyar férfi, írja a Blikk.

A vád szerint a Bécsben élő férfi, február 5-én Orbánnak és Csáknak, a kihelyezett háromnapos kormányülést népszerűsítő Facebook-posztja alá „Attila hun koronázatlan király” profil alatt kommentelt.

Az egyikben azt írta:

holnap megyek előre megfontolt szándékkal kormányülést robbantani Sopronbánfalvára!!! A rend-száma: RFV-237 www.emberikomédia.hu Attila hun koronázatlan király.

Majd másnap úgy folytatta:

repesztek Sopronba! Már biztosan repesnek a kormánytagok az örömtől…

A Blikk cikke szerint Simon Attilát végül európai elfogatóparancs alapján Ausztriában, az osztrák hatóságok elfogták, majd átadták Magyarországnak.  Terrorcselekménnyel fenyegetéssel vádolják. Az előkészítő ülésen beismerés esetén két és fél év börtönnél nem kaphatott volna többet, de szerinte nem követett el bűncselekményt, így most akár nyolc esztendőt is kaphat.

A bíró felolvasta korábbi vallomását, melyben arról beszélt a férfi, soha nem volt szándékában, hogy a kormány ellen bármit is elkövessen, ez csak egy rossz tréfa volt.

„Érdekel a politika, próbálok leegyszerűsítve posztolgatni, mert van egy művész hajlamom. Látok egy képet és eszembe jutnak dolgok. Igyekeztem ironikusan, művészien ezt kiforgatni, az írói vénámat próbálgatva a figyelmet akartam felkelteni. Amit a kormány csinál, az nekem nagyon szimpatikus. Attila király azért mozgatott meg, mert úgy gondolom, hogy az emberi komédia szoborcsoport alatt lehet a sírja, amit eddig nem találtak meg, ezért hoztam létre az oldalamat” – magyarázta.

Azt is állította, a kormányülés kifejezéssel valójában egy tárgyra, a saját autójának vezetőülésére gondolt, ezért adta meg a rendszámát is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik