Belföld

Az erőteljes kampányolás hatására 2000-nél több tartalékos csatlakozott a Honvédséghez

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

A júniusban indult „Szeretem, megvédem!” elnevezésű területvédelmi tartalékos kampány során több ezren jelentkeztek, illetve kétezernél többen kötöttek szerződést és csatlakoztak a Magyar Honvédséghez, közölte Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter az MTI-vel.

„Amióta a magyar területvédelmi tartalékos rendszer elindult, ilyen rövid idő alatt ennyi önkéntes még soha nem jelentkezett a haderőbe. Magyarország nem behívót, hanem meghívót adott fiataljainak. Meghívót egy életre szóló küldetésre, egy olyan közösségbe, ahol az összetartozás, a közös felelősségvállalás és a bajtársiasság alapvető és elengedhetetlen” – írta a Honvédelmi Minisztérium közleménye.

Szalay-Bobrovniczky elmondta, hogy a területvédelmi tartalékos katonák kiegészítik és segítik a hivatásos alakulatokat feladataik elvégzésében, a hét tartalékos ezred kapillárisszerűen behálózza az országot. A tartalékosok békeidőben olyan feladatok támogatásában is részt vesznek, mint a határvédelem vagy az árvízvédelem. A szeptemberi árvíz idején a hivatásos és szerződéses állomány mellett a területvédelmi tartalékos katonák is részt vettek a védelmi feladatok ellátásában.

Az állam az utóbbi években erősen felpörgette a honvédség hirdetését, hogy minél többen jelentkezzenek a kötelékbe, amit mindenki akár csak az utcán kiszórt plakátok és internetes hirdetések láttán is tapasztalhat.

Magyar Péter Szalay-Bobrovniczkyval szemben szkeptikusabb a hadsereg állapotát illetően, és többször is megkérdőjelezte annak valódi képességeit, illetve szerepvállalását az árvízi védekezésben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik