Belföld

Vitézy Dávidék javasolják, hogy rendezzék vissza a Karácsony Gergelyre ruházott közgyűlési hatásköröket

Csanádi Márton / 24.hu
Csanádi Márton / 24.hu

A Fővárosi Közgyűlés minden ciklus elején felülvizsgálja a működési szabályzatát, Vitézy Dávidék pedig benyújtották a javaslataikat hétfőn.

Az LMP, majd a Fidesz által is támogatott, vesztes főpolgármester-jelölt a Facebookon azt írta, egyetlen olyan javaslatot sem tettek, ami a főpolgármester-helyettes hatásköreit bővítené, akárki lesz is az. Csak a Fővárosi Közgyűlés hatásköreinek bővítését kezdeményezték, és a közgyűlés hatásköreit is csak annyiban bővítenék, hogy a Demszky- és Tarlós-ciklusokban meglévő döntési kompetenciái helyreálljanak.

A Vitézyék által javasolt módosítások között szerepel, hogy

  • rendezzék vissza a főpolgármesterre átruházott közgyűlési hatásköröket;
  • a rendkívüli sürgősségű döntési kompetenciákat a bizottságokhoz javasolják telepíteni, ahol a főpolgármester helyett a képviselők dönthetnek a fővárost érintő, legfontosabb kérdésekről;
  • a főváros brüsszeli képviseletének vezetőjét ezentúl a közgyűlés válassza;
  • javasolják, hogy a BKK, a BKV, a Budapesti Közművek vezérigazgatóinak munkáltatói joga szálljon vissza a Fővárosi Közgyűlésre a főpolgármesterről.
  • Kezdeményezik, hogy ismét működjön a kormánnyal Budapest fejlesztése érdekében történő egyeztetések céljából a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa, melynek a főpolgármesteren túli fővárosi oldali delegáltjait a közgyűlés válassza meg.

Vitézy úgy értékelt, hogy Karácsony Gergelynek szembe kell néznie azzal, hogy a főpolgármesternek 30 év után először megközelítőleg sincs többsége a testületben, az általa vezetett DK–MSZP–Párbeszéd lista az eddigi 18 helyett mindössze 7 képviselőt ad a 33-ból. Éppen ezért számos olyan kérdésben, melyet az eddigi baloldali többség a főpolgármesterre ruházott, indokolt a közgyűlés hatáskörének helyreállítása.

A városvezetésben szerepet nem vállaló frakciók így tudnak részt venni és felelősséget vállalni a fontosabb döntésekben

– írta.

Kapcsolódó
Karácsony szerint Magyar Péterék szerelmesek lettek Vitézybe, Magyar szerint könnyen megállapítható, ki kibe lett szerelmes
Interjút adott a főpolgármester, Vitézy Dávid és Magyar Péter is hazugságnak nevezte több mondatát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik