Belföld

Időjárás: térképen, milyen veszélyes fordulatot hoz a hétvége

Fülöp Dániel / 24.hu
Fülöp Dániel / 24.hu
A fő veszélyforrást a villámlás jelenti, de esetenként szélerősödés, jégeső is lehet. Sokaknál egészségügyi panaszokat is okozhat a kettős fronthatás.

Szombaton napközben tovább növekszik a csapadék intenzitása, területi kiterjedése, amely legkisebb eséllyel az ország északnyugati harmadát érintheti. Ott, valamint a nap első felében a délkeleti, keleti tájakon kisüthet a nap, ám ezt leszámítva borult lesz az ég. Az  északnyugatira forduló szél több helyen megélénkül, néhol meg is erősödik. A  hőmérséklet napözben 16-21 fok között várható, de a naposabb délkeleti, keleti részeken 25 fok köré melegszik fel a levegő. Késő estére 13-18 fok közé csökken a hőmérséklet, írja a Kiderül.hu.

Az újabb hullámzó frontrendszer kettős fronthatással jár, ami alvászavart, fejfájást, ízületi panaszt, vérnyomás ingadozást okozhat.

A HungaroMet kétféle elsőfokú, citromsárga  figyelmeztetést, illetve riasztást adott ki eső, illetve zivatar miatt. A riasztást mutató térképet érdemes figyelni, folyamatosan frissül.

Azt írták, reggelig a délnyugati, nyugati tájakon, napközben egyre inkább a délkeleti, keleti, határhoz közel eső területeken zivatar is előfordulhat. Az erősebb cellákhoz átmeneti viharos széllökés (60-70 km/órás), lokális intenzív csapadék, kisebb szemű jég társulhat.

Éjfélig a lehulló csapadék mennyisége a déli és keleti országrészben (kiemelten a Pécs-Sátoraljaújhely tengely tágabb környezetében) 20 mm fölött alakulhat, lokálisan azonban 30 mm-t meghaladó csapadékösszeg is előfordulhat. A csapadékhullás vasárnapra virradó éjszaka is folytatódik.

Vasárnap hajnaltól északnyugat felől szakadozik, csökken a felhőzet, egyre több helyen süt ki a nap. A Duna-Tisza közén lehet helyenként erőteljesebb gomolyfelhő-képződés egy összeáramlás mentén. Éjjel főleg hazánk délkeleti, keleti felén több helyen várható eső, zápor. Napközben egyre kevesebb helyen eshet, de a középső konvergenciában még délután sem kizárt egy-egy zápor. Az északi, északnyugati szél nagy területen megerősödik, néhol viharos lökések is lehetnek. Délután 13-18 fok valószínű.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik