Belföld

Dombóvár volt DK-s polgármestere Tisza Szigetet alapított

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
A rendszerszintű megújulás elmaradt a Demokratikus Koalícióban – mondta lapunknak a párt korábbi választókerületi elnöke, Dombóvár volt polgármestere, aki Tisza Szigetet alapított a Tolna megyei városban. A döntés a DK és a Tisza Párt feszült viszonya miatt különösen érdekes. Magyar Péter – a korábbi politikusok csatlakozásától eddig elzárkózó – pártja azt közölte: a Tisza mozgalmi bázisát jelentő egyesülések esetében nem firtatják az alapítók politikai múltját.

Tisza Szigetet alapított Dombóvár korábbi, DK-közeli polgármestere – erről maga Szabó Loránd adott hírt a Facebookon.

Magyar Péter az áttörést jelentő júniusi választások után jelentette be, hogy hozzálát a pártépítéshez, amelynek egyik elemét a polgári körök mintájára létrehozott, 10–50 fős Tisza Szigetek képezik. Ezek nem a párt helyi alapszervezetei, hanem a Tisza mozgalmi bázisát jelentő civil egyesülések.

A Tisza Párt lapunk megkeresésére azt írta: már közel ezer ilyen egyesülés jelezte megalakulási szándékát, és a nagy részük túl van az alakuló ülésen. „Amire különösen büszkék vagyunk, hogy külföldön is egyre több helyen alakítják meg a kint élő magyarok a saját szigetüket – London, Stuttgart, Bécs – és nagyon lelkesen, aktívan építik a saját mikroközösségüket” – tették hozzá.

A dombóvári, 424-es Tisza Sziget szeptember 7-én tartotta a lecsófőzéssel egybekötött alakuló ülését.

Szabó Loránd lapunknak elmondta, hogy közösen alapította a Tisza Szigetet a legutóbbi polgármesterjelölti indulása mögött álló csapattal, melynek tagjai „80-90 százalékban szimpatizálnak” Magyar pártjával. A Tisza részéről elvárás volt, hogy megnevezzenek egy alapítót, amit a következő ciklusra is önkormányzati képviselői mandátumot szerző Szabó a közösség felkérésére vállalt, mivel „több évtizedes közéleti pályája alatt jártasságot szerezett egyesületi ügyekben”. A Tisza Szigeteknek nincs vezetőjük, csak kapcsolattartójuk – ez a feladat szintén Szabóé lett. A tömörülésnek a Szabó egyesületében politizáló Kurucz Józsefné megválasztott ellenzéki képviselő is tagja.

A volt polgármester elmondta azt is, hogy nem az övé az egyetlen Tisza Sziget a városban:

a másikat Tigelmann Péter, Szabó korábbi alpolgármestere és az Együtt-PM volt országgyűlési képviselőjelöltje hozta létre,

aki idáig önkormányzati képviselő volt, de a júniusi választáson nem indult újra. Szabó úgy tudja, hogy előkészületben van egy harmadik és egy negyedik Tisza Sziget is, ami szerinte jó dolog, hiszen így mindenki eldöntheti, melyikhez kíván csatlakozni.

LÉPJ BE A FOLYTATÁSHOZ!
Változunk. Csatlakozz hozzánk! Regisztrált olvasóink mostantól exkluzív hírleveleket, cikkeket olvashatnak, mint ez is. És ez csak a kezdet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik