A következő élő közvetítés része Rakparton a Duna, lezárások közúton, vasúton és a föld alatt

Dévénynél most, Budapesten a hét végén tetőzik a Duna

Krizsán Csaba / MTVA
Krizsán Csaba / MTVA

A vízügy szakemberei éjjel megnyitották a Lajta-szükségtározó-rendszert. Az árvízcsúcs csökkentése a Mosonmagyaróvár feletti szakaszon már érezteti is a hatását. A Dunakanyarban várhatóan még két napig emelkedik a vízszint, folyik az ideiglenes védművek kialakítása – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság.

Azt írták, hogy a ciklon távoztával a Duna vízgyűjtőjén mindenütt megszűnt a csapadék, az elmúlt 24 órában már sehol nem hullott említésre méltó mennyiség. A legfrissebb előrejelzések alapján a következő egy hétben száraz idő várható.

A Dunán kialakult árhullám tetőzése jelenleg Dévény térségében tart. A legfrissebb adatok alapján a hazai szakaszon a legtöbb helyen a III. fokú készültségi szintet meghaladóan tetőzik majd a folyó.

Budapesten az alsó rakpartra tegnap 22 órakor lépett ki a víz, a tetőzés a fővárosban a hét végén várható, a III. fok szintjét meghaladó vízállással. A Rábán Árpásig fokozat alatti, míg Győrött a III. fokozat szintje felett lehet erre számítani. A Lajta pedig Mosonmagyaróvárnál feltehetőleg csütörtökön, a nap első felében a valaha mért legmagasabb vízállást (LNV-t) megközelítő szinttel tetőzik.

A Lajta-szükségtározó-rendszer az osztrák–magyar határ és a város között helyezkedik el. Megnyitása a gyakorlatban azt jelenti, hogy a vízügyes szakemberek a gátat megbontották, hogy így irányított módon, biztonságosan és megfelelő időzítéssel vizet tudjanak kivezetni a kijelölt területekre. A vízügyi beavatkozás jó döntésnek bizonyult, Mosonmagyaróvár fölött már érezteti hatását a levonuló víztömeg csökkentésében.

Jelenleg a Duna Komárom feletti szakaszán mindenütt III. fokú az árvízvédelmi készültség. Munkatársaink 24 órában figyelik a helyzetet és a töltéseket, és ha bárhol szivárgást vagy más rendellenességet észlelnek, azonnal beavatkoznak.

Megfeszített munka folyik a Dunakanyar-menti önkormányzatok védekezési területein is, ahol várhatóan még két napig emelkedik a vízszint. Az érintett településeken a vízügyesek a társzervezetekkel és a civil önkéntesekkel együtt folyamatosan építik azokat az ideiglenes védvonalakat – töltésmagasításokat, nyúlgátakat, szigeteléseket –, amelyek megakadályozzák a lakott területek elárasztását.

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a gátak máris hatalmas terhelésnek vannak kitéve, az elhúzódó tetőzések és az ár lassú levonulása miatt ez várhatóan még napokig így lesz. Minden felesleges újabb terhelés, mozgás veszélyezteti a töltéseket. Mindannyiunk érdekében arra kérjük a lakosságot, hogy ne legyenek „katasztrófaturisták”, ne menjenek a gátakra nézelődni, fotózni, ne akadályozzák a védekezők munkáját – írta a vízügyi főigazgatóság.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik