Belföld

Pécs ellenzéki polgármestere közalkalmazottakat csinált a helyi média újságíróiból

Péterffy Attila / Facebook
Péterffy Attila / Facebook

A ciklus utolsó közgyűlését tartották kedden Pécsen, ahol nagy vitát kavart a helyi média helyzete, Péterffy Attila polgármester ugyanis egy nagyívű átalakítás terveit tárta a képviselő-testület elé – számolt be róla a Telex.

Az ellenzéki pártok támogatását bíró Péterffy 2019 után idén is megnyerte Pécsen a polgármester-választást, így a következő ciklusban is hivatalban marad. Az eddigi többséget a képviselő-testületben viszont elvesztette, októbertől a Fideszé lesz a legnagyobb frakció a helyi városházán. A kormánypárti képviselők tetszését nem is nyerte el az a cikluson átívelő ügy, amit az utolsó rendes közgyűlésen napirendre vett a testület, és a lap beszámolója szerint el is fogadták a (még többségben lévő) „ellenzéki” képviselők.

A helyi média helyzetéről van szó: A város hetilapját a Pécsi Híreket, és a helyi online lapot, a PécsMa-t eddig az önkormányzati tulajdonú Pécsi Kommunikációs Központ Kft. adta ki, ám a közgyűlés keddi döntése értelmében hamarosan a kiadási jogok és az újságírók is a polgármesteri hivatalhoz kerülnek.

Az újságírókból így közalkalmazottakat, a szerkesztőségből pedig kommunikációs osztályt csinálnak, közvetelen felettesük a jegyző lesz.

A stáb feladatát pedig „az önkormányzat, intézményei és gazdasági társaságai kommunikációjának erősítéseként” jelölik meg. A témafelelős a város alpolgármestere lesz.

A fideszes képviselők szerint Péterffy a „propagandát akarja átmenteni”, de hiába próbálták több alkalommal is levetetni a napirendről a kérdést, a polgármester még többségben lévő támogatói ellen nem tudtak mit tenni. Jobb híján így etikai kódex megalkotását javasolták.

A Telex kereste az üggyel kapcsolatban a pécsi önkormányzatot, de nem kaptak választ. Korábban ugyanakkor az önkormányzati sajtó azt kommunikálta, hogy a szerkesztői függetlenség garantált lesz, és anyagilag sem jár rosszabbul a város, sőt talán még olcsóbb is lesz a nyomtatott újság kiadása.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik