Belföld

Naponta több mint 1 métert is emelkedhet a Duna vízszintje

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Miközben az árhullám már megérkezett a Duna szigetközi szakaszára, ott hétfő reggel 6 óra óta harmadfokú az árvízi készültség, a többi magyarországi szakaszon még emelkedik a vízállás – mondta az Inforádióban az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivője.

Siklós Gabriella hozzátette, hogy a következő 10 napban mindig lesz valahol tetőzés a Duna hazai szakaszán: Nagybajcsnál kezdődik majd egy-két nap múlva, aztán a Dunakanyarban csütörtökön, pénteken, majd Budapesten pénteken, szombaton.

Budapest is önálló védekezési település, itt a főpolgármester irányítja a védekezést. Holnap érheti el az árhullám a rakpart alacsonyabb részeit. Nagyon gyorsan változik a vízszint, naponta akár 1 méter 20 centimétert is emelkedhet

– tette hozzá a szóvivő, aki elmondta azt is, hogy a honvédek Pilismarótnál és Dunaalmásnál dolgoznak, valamint a Lajta mellé is vezényeltek katonákat.

Az OVF sajtósa az M1 reggeli műsorában arról beszélt, hogy az Országos Vízjelző Szolgálat szakemberei jelenleg úgy látják, hogy a 2013-as tetőzéseknél a Budapestig tartó szakaszon és a fővárosban átlagosan körülbelül 40 centiméterrel alacsonyabb lesz a vízállás. Hozzátette ugyanakkor, hogy mivel a Traun, az Enns és a Bécsi-medence vízgyűjtő területein még mindig esik az eső, ezeket az adatokat még pontosítani kell majd.

Vízügyes szempontból a legkomolyabb helyzetre a Szigetközben és a Lajta mentén lehet számítani, az oda érkezett szakemberek mellett a tiszai vízügy munkatársai is készenlétben állnak, akik szükség szerint segíteni tudnak. Emellett folyamatosak az átvezénylések, azok a nyugat-dunántúli vízügyesek, akik 24 órával ezelőtt még a Rába és a Mura mentén védekeztek, már mennek át a Dunához segédkezni.

Hangsúlyozta, folyamatos a felkészülés az önkormányzatoknál is, ahol ott vannak a vízügyi műszaki irányítók, valamint velük együtt a katasztrófavédelmi szakemberek is. A Dunán mintegy ezer kilométeren állami védvonalak is vannak, ahol a vízügyesek szükség szerint elsősorban a katonák segítségét is igénybe tudják venni a munkáknál – tette hozzá. Siklós Gabriella kitért arra, hogy akik szeretnének részt venni az árvízi védekezésben, azok a polgármestereknél jelentkezhetnek; ők koordinálják azoknak az önállóan védekező településeknek a védekezését, ahol önkéntesek segítségére van szükség. E helységek listája elérhető az OVF közösségi oldalain.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik