Belföld

Lépni kényszerülnek a boltok az üvegvisszaváltás tarthatatlan helyzete miatt

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Azt tervezik a vezető élelmiszerboltláncok, hogy ahol csak lehet, kiköltöztetik a palackvisszaváltó automatákat az eladóterekből, de még az üzletek előteréből is – írja vasárnapi cikkében a G7.

A változtatás fő oka, hogy az eddig jellemző belső elhelyezés a forgalmasabb üzletekben nem vált be.: a palackokkal gyakran nagy zsákokkal állnak sorban az emberek, és ez senkinek sem jó, sem a palackot visszaváltóknak, sem a vásárlóknak, de a bolti személyzetnek sem, mert csúcsidőben mindenki zavarja egymást. Az automaták környékének tisztán tartása sem egyszerű feladat, azzal is nagyon küzdenek az üzletek – írja a portál, hozzátéve: ha valaki nem vásárolni érkezik az üzletbe, csak palackot visszaváltani, akkor a legtöbb esetben csak a pénztárakon keresztül tud kimenni, a helyzet pedig még macerásabb, ha csak bent szembesül azzal, hogy az automaták épp nem működnek

A G7 információi szerint az automaták eladótérből való kitelepítését az első hónapok tapasztalatai alapján gyakorlatilag mindenhol szeretnék mihamarabb elkezdeni.

Van ilyen célunk, egyelőre a rendszer működtetésével kapcsolatos tapasztalatok értékelése zajlik, utána fogunk döntést hozni arról, hogy mely konkrét helyszíneken fogjuk megvalósítani az automaták áttelepítését

– mondta el a portálnak Maczelka Márk, a Spar kommunikációs vezetője.

„A Lidl mind a 209 áruházában megtalálhatók a visszaváltó automaták, különböző elhelyezéssel. A vállalat jelenleg vizsgálja a bejáratnál található gépek áttelepítésének lehetőségét” – közölte a G7-tel Tőzsér Judit, a Lidl kommunikációs vezetője.

A költöztetés azonban nem olyan egyszerű, mint amennyire elsőre tűnik. Az áruház a Mohu és/vagy a berendezés gyártója által megadott specifikációk alapján köteles kialakítani a visszaváltási helyiséget, és az automaták üzemeltetéséhez minden esetben beltéri működési feltételeket kell biztosítani. Akkor is, ha például egy eladótéren kívüli konténerbe helyezik át. A beltéri működés meghatározott hőmérsékleti tartományt, zárhatóságot, villamos betáplálást és internetkapcsolatot jelent – írja a G7.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik