Belföld

Ma is erős szélre és sok esőre számíthatunk

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Vasárnap is jobbára erősen felhős vagy borult lesz az ég, és továbbra is többfelé várható váltakozó intenzitású eső, szitálás – írja vasárnapi előrejelzésében a HungaroMet.

Hosszabb szünet a csapadékban elsősorban az északkeleti országrészben lehet, arrafelé fordulhatnak elő hosszabb szakadozások a felhőzetben. A Dunántúlon az erősen viharos, károkozó szélrohamok esélye a nap folyamán csak lassan csökken, arrafelé még a késő délutáni, kora esti órákban is előfordulhatnak erős, viharos széllökések. Az ország keleti felén csupán időszakosan élénkül meg a légmozgás. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 11 és 16 fok között valószínű, de északkeleten pár fokkal melegebb lehet az idő. Késő este többnyire 9 és 15 fok közötti értékeket mérhetnek.

A mögöttünk hagyott éjszakán a Dunántúlon a legerősebb széllökések meghaladták a 70 km/h-t. Vasárnap napközben viharos széllökések továbbra is előfordulhatnak a Dunántúlon (egyre inkább a nyugati részeire korlátozódva), a 90 km/h-t meghaladó széllökések gyakorisága, majd esélye is fokozatosan csökken. Vasárnap este már csak kevés helyen lehet viharos széllökés.

Fokozatosan erősödik a csapadék intenzitása, egyre nagyobb területen várható eső. Vasárnap délutánig az azt megelőző 24 óra alatt lehulló csapadék mennyisége az ország túlnyomó részén meghaladja a 20 mm-t, a csapadék intenzitása az éjszakai órákban lesz a legnagyobb. A Dunántúlon és az Északi-középhegységben nagy területen 30 mm-t meghaladó csapadékösszeg valószínű, lokálisan 50 mm feletti mennyiség is hullhat. Az Alföld egyes részein (legnagyobb eséllyel a keleti területein) lesz, ahol nem éri el a csapadékmennyiség a 20 mm-t – írja a HungaroMet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik