Belföld

Ezen az egyetemen már elérhető az új típusú honvédelem tantárgy

A Debreceni Egyetem elsőként indítja el Magyarországon az új típusú felsőoktatási honvédelem tantárgyat idén szeptembertől – jelentette be Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.

A „pilot jelleggel” indított szabadon választható tantárgy két, egymásra épülő modulból áll, amelynek keretében a hallgatók két félév alatt a Magyar Honvédségnél rendszeresített egységes alapkiképzéssel egyenértékű képzésben vehetnek részt. A miniszter hangsúlyozta, hogy az új típusú felsőoktatási honvédelem tantárgy mindkét modulja az egyetem összes karán azonos tartalommal bír, a tervekben viszont szerepel a III. modul, amely karonként eltérően, szakspecifikusan építenek majd fel.

„Debrecen komoly honvédelmi múlttal büszkélkedhet, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc fővárosa is volt, és ahogy akkor, úgy most is számít a Magyar Honvédség a fiatalokra” – ecsetelte Szalay-Bobrovniczky, és itt tette hozzá, hogy a felsőoktatásban tanulóknak is érdemes csatlakozni a területvédelmi tartalékosokhoz. Mint fogalmazott:

A Szeretem, Megvédem! hívószóval meghirdetett területvédelmi tartalékos kampányban továbbra is vagány, elszánt, hazaszerető fiatalokat keresünk.

A miniszter szerint a kampány egyébként rendkívül sikeres, hiszen két hónap alatt sok ezren érdeklődtek, több ezren jelentkeztek és szeptember első napjaira több mint ezer, a haza iránt elkötelezett magyar kötött szerződést a Magyar Honvédséggel, hogy területvédelmi tartalékosként erősítse Magyarország védelmét.

„Tartalékosnak lenni, a hazánkat szolgálni tanulás mellett is lehet, ráadásul a tartalékosoknak bevezetett új juttatási rendszer egyik eleme a felsőoktatásban tanulók által megpályázható havi bruttó 160 ezer forintos ösztöndíj – tette hozzá a honvédelmi miniszer.

Dr. Késmárky-Kodak András a Debreceni Egyetem Katasztrófaorvosi és Karitatív Koordinációs Központ igazgatója elmondta, hogy a Debreceni Egyetem módosította Tanulmányi és Vizsgaszabályzatát, így azon hallgatók, akik az új típusú felsőoktatási honvédelem tárgy I-II. modulját teljesítik, 3-3 kreditpontot kapnak, azon hallgatók, akik a felsőoktatási honvédelem szakmaspecifikus tárgy modulját is teljesítik további 3 kreditpont elismerésére jogosultak. Abban az esetben, ha a hallgatók teljesítették ezen új típusú felsőoktatási honvédelem tárgy I. és II. modulját, és elvégezték az ezekre épülő nyári felkészítést, lehetőségük van a továbbiakban az úgynevezett Egyetemi Századhoz szerződés szerint csatlakozni.

Kapcsolódó
Ifjabb Schobert Norbert a 24.hu-nak: Nem látom, hogy bármi rossz dolog lenne abban, ha valaki tartalékosnak áll
Tartalékosként belépett a Honvédségbe ifjabb Schobert Norbert, motivációról és a jövőjéről kérdeztük.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik