Belföld

Nyolc Boldogság Közösség: A pedofíliával gyanúsított pap az abúzus elkövetésekor nem volt tag

Közleményt küldött lapunknak a Nyolc Boldogság Közösség, miután a Pesti Srácok nyomán mi is beszámoltunk arról, hogy két pedofil katolikus pap bukott le a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegyében. Egyikükről, akit Róbert atyaként említettek (és akiről a Népszava szolgált további információval) azt írták, hogy egy több évvel ezelőtt, egy vallási közösségben elkövetett szexuális abúzus miatt bukott le.

„Az atya pappá szentelése előtt egy kommunajellegű közösségben is szolgálatot teljesített, ahol nemcsak egyházi személyek, tehát papok és apácák, hanem olyan világi személyek is élnek a családjukkal, akik Isten szolgálatába kívánják ajánlani életüket. A hírek szerint az egyik későbbi áldozatát e közösség révén ismerhette meg. […] Szerepel az áldozatok között egy olyan fiatal is, akit az atya kilencévesen hálózott be” – fogalmazott a Pesti Srácok.

Az üggyel kapcsolatban a Nyolc Boldogság Közösség azt írta: tagjaik szerzetes férfiak és nők, valamint világi hívek, de külső tagként kapcsolódhatnak egyházmegyés papok is, akik a közösség lelkiségét követik, de a saját egyházmegyéjükben külön joghatóság alatt élnek és tevékenykednek, ők az úgynevezett Nyolc Boldogság Papi Testvériség tagjai.

A sajtóban megjelölt eset kiindulópontja az, hogy a közelmúltban bejelentés érkezett a közösség elöljárónőjéhez. Ebben egy olyan kamaszkorú gyermeket érintő több mint tíz évvel ezelőtt történt abúzusról volt szó, amelyet a Kalocsa-Kecskeméti egyházmegye papja követett el, aki Kecskeméten élt. Ő külső tagként később kapcsolódott a Nyolc Boldogság Papi Testvériséghez, az abúzus elkövetésekor annak nem volt tagja. Az eseményről – amely nem rendi helyszíneken, programokon, de különösképpen nem »közösségi együttélés« során történt – eleddig semmilyen tudomásunk nem volt. Az áldozattal a közösség személyesen vette fel a kapcsolatot. A bejelentés súlya miatt azonnali intézkedéseket tettünk, és ezt a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegyének mint egyházi főhatóságnak (eljárásra jogosult szervnek) személyesen, haladéktalanul bejelentettük. Az eljárás megindult, jelenleg is folyamatban van

– írták.

A közlemény szerint az egyházi közösség fő feladata a fiatal felnőttek pasztorációja, mindazonáltal a többi korosztály számára is igyekeztek a gyermekek és a sérülékeny felnőttek védelmét biztosítani. „A fenti események arra sarkallnak minket, hogy az eddigi, erre irányuló tevékenységünket kibővítsük, megsokszorozzuk, hogy a fentiek semmiben se ismétlődhessenek meg. A közösség kéri, hogy aki személyesen érintett vagy tudomása van visszaélésről ezen vagy más eset kapcsán, haladéktalanul jelezze azt a közösség bármely magyar elöljárója felé” – olvasható.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik