Belföld

Közlöny: átalakul két minisztérium vezetése is

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu
Eredményes volt Orbán Viktor és Nagy Márton egyeztetése.

Czepek Gábor lesz az Energiaügyi Minisztérium (EM) parlamenti államtitkára szeptember 15-től. Ő eddig a tárca közigazgatási államtitkára volt. Megürülő posztját az eddigi stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkár, Borsos-Papp Natália tölti be.

Az Energiaügyi Minisztérium közleménye szerint Czepek Gábor 2022 vége óta közigazgatási államtitkár volt a tárcánál, korábban pedig komoly tapasztalatokat szerzett a központi közigazgatásban és az ágazatban meghatározó jelentőségű állami vállalatok vezetőjeként. Márciustól ő a magyar-szlovák energetikai infrastruktúra fejlesztéséért felelős kormánybiztos is.

Borsos-Papp Natália kis megszakítással 2007 óta különböző minisztériumoknál dolgozott  jellemzően jogi-közigazgatási területeken. 2024-től volt az EM stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkára, szintén szeptember közepétől veszi át a közigazgatási államtitkári teendőket. Utódja Horváth Kristóf lesz. A minisztériumban a miniszterhelyettesi poszt azt követően ürült meg, hogy Koncz Zsófia a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára lett.

A Magyar Közlönyben megjelent Sulyok Tamás köztársasági elnök határozata arról is, hogy az államfő – Orbán Viktor miniszterelnök javaslatára – megállapította, Fábián Gergelynek, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkárának e megbízatása megszűnik szeptember 14-étől. Az iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkár lemondott. Sulyok Tamás a  kormányfő javaslatára ugyanakkor kinevezte a tárca államtitkárának Szabados Richárd Jánost 2024. szeptember 15-ei hatállyal. Ugyanakkortól Orbán Viktor miniszterelnök Nagy Márton miniszter javaslatára Hunyadi Lászlót nevezte ki a tárca helyettes államtitkárává.

A Portfolio.hu azt írja, Szabados Richárd vezeti majd KKV-k fejlesztéséért felelős államtitkárságot, amely létrehozásáról augusztus végén egyeztetett Orbán Viktorral a nemzetgazdasági miniszter. Nagy Márton szerint az új államtitkárság feladata lesz a folyamatos kapcsolattartás az érdekképviseletekkel, szakmai szervezetekkel, kamarákkal és magukkal a vállalkozásokkal is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik