Belföld

Életfogytig tartó börtönre ítélték az apjára körfűrésszel támadó férfit

Döntött a Fővárosi Ítélőtábla annak a férfinak az ügyében, aki három évvel ezelőtt körfűrésszel támadt az apjára – közölték szerdán.

A korábban már két alkalommal erőszakos személy elleni bűncselekmények, rablások miatt jogerősen elítélt, 30-as éveiben járó, budapesti férfival szemben a Fővárosi Főügyészség 2022 nyarán emelt vádat, emberölés bűntettének kísérlete és más bűncselekmények miatt.

Az ítéleti tényállás lényege szerint a férfi 2020 tavaszán a Budapest XX. kerületben élő édesapjához költözött. Kábítószer-fogyasztó életmódja miatt, szenvedélye anyagi fedezetének biztosítására sorra eltulajdonította a lakásból édesapja értéktárgyait, mintegy 200 ezer forint összegben, amelyeket eladott.

A konfliktusoktól terhelt együttélés során a nálánál enyhébb fizikumú édesapjával szemben emberi méltóságot súlyosan sértő, megalázó magatartást tanúsított, felpofozta, illetve több alkalommal ököllel ütötte a fejét, és volt, hogy megrúgta a mellkasát, amitől az idősebb férfi bordatörést szenvedett.

2021. április 4-én a terhelt az édesapja engedélye nélkül elvitte annak személygépjárművét, és azzal jogosulatlanul közlekedett Budapest XX. kerületében. A lakásba visszatérve, az esti órákban leittasodott, édesapjával újfent szóváltásba került, őt újra ököllel ütötte az arcán, egy fanyéllel a hátát ütlegelte, illetve a sértettet nagy erővel megrúgta, valamint megtaposta, amit követően a konyhából előhozott egy elektromos körfűrészt, és azzal a sértett hátán, haránt, egy mély, 15 cm hosszúságú sebet vágott, aki ezen sérülését már eszméletlen, védekezésre képtelen állapotban szenvedte el. Az elkövető bántalmazása a sértett halálának reális lehetőségét hordozta.

Mindez után a sértett sérüléseit mobiltelefonjával lefotózta a férfi, és a felvételeket ismerőseinek azzal küldte szét, hogy „megöltem az apám”. Az egyik címzett ekkor riasztotta a rendőrséget, akik a terheltet a lakásban elfogták, a sértettet pedig kórházba szállíttatták.

A Fővárosi Törvényszék 2023. november 23. napján kihirdetett, elsőfokú ítéletével a férfit mint erőszakos, többszörös visszaesőt bűnösnek mondta ki védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérletében, súlyos testi sértés bűntettében, jármű önkényes elvétele bűntettében, folytatólagosan elkövetett lopás vétségében, valamint kapcsolati erőszak bűntettében, amelyért őt – a törvény kötelező rendelkezése folytán – halmazati büntetésül tényleges életfogytig tartó fegyházbüntetéssel és 10 év közügyektől eltiltás mellékbüntetéssel sújtotta, a feltételes szabadságból történt kizárásával.

Az elsőfokú ítélet ellen a vádlott és védője felmentés érdekében fellebbeztek. A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség a Fővárosi Ítélőtáblához továbbított indítványával az elsőfokú ítélet helyben hagyását kezdeményezte.

Az ítélőtábla 2024. szeptember 10. napján kihirdetett, másodfokú ítéletével a vádlott élet elleni bűncselekményének minősítését emberölés bűntette kísérletének alapeseteként minősítette, és a vádlottra kiszabott, életfogytig tartó szabadságvesztés büntetéshez kapcsolódóan úgy rendelkezett, hogy az 25 év elteltével bocsátható feltételes szabadságra. Egyebekben az elsőfokú ügydöntő határozatot helyben hagyta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik