Belföld

„43 éves vagyok, esti iskolába járok, a tanév első napján tőlünk is elvették az okoseszközöket”

Iris van den Broek / ANP MAG / AFP
Iris van den Broek / ANP MAG / AFP

Nincs korhoz kötve, hogy ki tarthatja magánál a telefonját és az okosóráját, ezért a rendelet a felnőttekre is vonatkozik – írta az Eduline.

„43 éves vagyok, esti iskolába járok és hamarosan érettségizek. A tanév első napján tőlünk is elvették az okoseszközöket. Ezt még a velem nagyjából egykorú tanárnő is nevetségesnek tartja” – mondta el a portálnak egy vidéki gimnázium felnőttoktatásban tanuló diákja.

A kormány egyik augusztusi rendelete szerint a 2024/25-ös tanévtől kezdve a nevelési-oktatási intézményekben korlátozottan használható tárgynak minősülnek a kép- és hangrögzítésre alkalmas eszközök, így például a mobiltelefon és az okosóra is. A készülékeket a „gyakorlat” szerint a tanítási nap elején a pedagógusok beszedik a diákoktól, műanyag vagy fémdobozokban az iskola könyvtárában, az igazgatói irodában vagy a portán tárolják, a nap végén pedig visszaadják. Amennyiben azokra egy adott tanórán szükség van, a készülékek elővételét és a használatuk célját az eKrétában rögzíteni kell.

A szabályozás pedig a pedagógusokra is vonatkozik, akik csak oktatási célokra használhatják a telefonjaikat tanítási időben, vagy bizonyos vészhelyzetek, veszélyhelyzetek esetén. Sőt, a felnőttoktatásban tanulóktól is elveszik az eszközeiket.

Elektronikus tankönyveket használunk, ennek így semmi értelme

– idéz egy felhasználót az Eduline, hozzátéve, hogy több esti iskola tanulója is azért sérelmezi a telefonjaik elvételét, mert családjuk, gyerekeik vannak, akik így nem tudják utolérni őket.

Megírtuk, másfél millió gyermek számára kezdődött meg a 2024/2025-ös tanév a közoktatásban és a szakképzésben, a legfontosabb változás pedig a gyerekek iskolai hétköznapjaiban a mobiltelefonok használatának korlátozása. Van, ahol már megszokássá vált a telefonhasználat korlátozása, máshol még tart a mobilok tárolására szolgáló eszközök beszerzése, összeszerelése.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik