Belföld

Halgazdálkodási jog: elárulták, ki vetette ki a hálóját

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
A horgászszövetségek mellett már mintagazdaságok is megkaphatják. Nagy István elárulta, melyik kérte.

Hétfőn jelent meg a Magyar Közlönyben a rendelet, amelynek lényege, hogy az államot megillető halgazdálkodási jogot a horgászszövetségek mellett már mintagazdaságok is megkaphatják, ha írásban kérik, hogy kössenek velük haszonbérleti szerződést a természetes vizek hasznosítására.

Melyik mintagazdaságnak kell az államot megillető halgazdálkodási jog?

Erről Vadai Ágnes (DK) még a tervezet alapján kérdezte Nagy István agrárminisztert, miután a HVG azt írta, egy 2020-as kormányhatározat alapján csak öt mintagazdaság jöhet szóba:

  • a Bóly Zrt., amely Csányi Sándor OTP-vezér agrárcégéhez, a Bonafarm Csoporthoz
    tartozik,
    • a Dalmandi Mezőgazdasági Zrt.,
    • a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt.,
    • a több vállalkozást tömörítő Szomor Biogazdaság és
    • a Szerencsi Mezőgazdasági Zrt.

A miniszter válaszában emlékeztetett rá, hogy a döntés a halgazdálkodásról és a hal védelméről szóló 2013. évi CII. törvényhez igazodik. Azt tavaly módosították. Nagy István azt emelte ki, hogy a mintagazdaságok mellett a Magyar Országos Horgász Szövetség, mint a horgászok és a horgászszervezetek országos érdekképviseletét és koordinációját ellátó, bírósági nyilvántartásba vett szervezet részére biztosít lehetőséget a magyar államot megillető halgazdálkodási jog kijelölés útján történő haszonbérbe adására, legfeljebb 15 éves határozott időre.

A miniszter közölte: a mintagazdaságok közül a Bóly Zrt. kezdeményezte az agrártárcánál egy olyan vízterület halgazdálkodási jogának haszonbérbe vételét, mely vízterület már régebb óta a Zrt. kezelésében van, annak vízjogi üzemeltetési engedélyével rendelkezik, emellett a vízteret mint halgazdálkodási vízterületet akezdeményezéssel egy időben nyilvántartásba vette az illetékes halgazdálkodási hatóság.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik