Belföld

„Be kell-e tiltani a kutyatartást a lakásban azért, mert némelyik ugat?” – az Airbnb megfojtásáról voksolnak a Terézvárosban

Jean-Michel DELAGE / Hans Lucas / AFP
Jean-Michel DELAGE / Hans Lucas / AFP
Kilenc év alatt megháromszorozódott az Airbnb-lakások száma Budapesten. A VI. kerületben van a második legtöbb, rövid távra kiadott lakás. Az önkormányzat a lakhatási gondok és a terézvárosiak panaszai miatt megoldást keres a problémára, miközben a lakáskiadók szerint az Airbnb-lakások túl magas száma okozza a gondokat. Ötletei Soproni Tamás polgármesternek is lennének, csak éppen eszköz nincs a kezében. Ezért – a szavazás eredményétől függően – jöhet a teljes tiltás.

Nagy számú Airbnb-t lehetetlen konfliktusmentesen üzemeltetni, de emiatt nem szabad mindenkit ellehetetleníteni, aki rövid távra adja ki a lakását. A tiltáson kívül viszont nincsen más – kevésbé drasztikus – opciójuk az önkormányzatoknak, a kormány ugyanis nem ad eszközt a kezükbe az Airbnb okozta problémák kezeléséhez – nagyjából ezt a tanulságot lehet levonni az érintettek megszólalásaiból, akik közül sokan most amiatt aggódnak, hogy megszűnhet a VI. kerületben a rövid távú lakáskiadás.

Merthogy hétfőn ügydöntő népszavazás indult a Terézvárosban az Airbnb-ről. A két hétig tartó szavazás során egyetlen kérdésre vár választ a Soproni Tamás vezette önkormányzat a 16 éven felüli, állandó lakcímmel vagy tartózkodási hellyel rendelkező VI. kerületiektől:

Egyetért azzal, hogy a VI. kerületben tiltsuk meg a társasházi lakások kiadását Airbnb-típusú szálláshelyként?

Az önkormányzat álláspontja már a kérdés feltevéséből is sejthető, és az is tudható, hogy Soproni a betiltásra szavaz. Érdekvédelmi szervezetek viszont ellenzik a „népszavazásnak álcázott közvélemény-kutatást”, és kampányt indítottak az Airbnb-k működésének korlátozása ellen.

Négy év alatt 800 új Airbnb-lakás a VI. kerületben

  • 5200 szállást kínált az Airbnb Budapesten, 2015 őszén,
  • 2020-ban ez a szám 9725 volt,
  • a rövid távon kiadó lakások piacát figyelő oldal szerint pedig jelenleg már 15 ezer airbnb-s lakás érhető el a fővárosban.

Természetesen a belső kerületek a leginkább zsúfoltak ezen a téren, a VII. kerületben például már 4400 airbnb-s lakás van, miközben 2020-ban még háromezer alatt volt a számuk. A VI. kerületben is hasonló a helyzet:

2015-ben még csak 1100 Airbnb-lakást regisztráltak a Terézvárosban, 2020-ban már az 1900-at súrolta a számuk, jelenleg pedig 2700 rövid távra kiadó lakás érhető el a kerületben. 

Az Airdna oldalán nem csak a kiadó lakások számát közlik, az adatokból kiderül a többi között az is, hogy

  • a VI. kerületben a kiadó lakások nagy része – 59 százaléka – egy hálószobás, 27 százalékuk két hálószobás, 10 százalékuk három hálószobás, 3 százalékuk pedig négy hálószobás. Négynél több hálószobás a lakások egy százaléka.
  • A turisták 47 százaléka két éjszakát, 29 százalékuk egy éjszakát tölt csak el egy szálláshelyen, három éjszakára 15 százalékuk veszi ki a lakásokat a VI. kerületben.
LÉPJ BE A FOLYTATÁSHOZ!
Változunk. Csatlakozz hozzánk! Regisztrált olvasóink mostantól exkluzív hírleveleket, cikkeket olvashatnak, mint ez is. És ez csak a kezdet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik