Belföld

Készpénzfelvétel: a minimálbérig tenné ingyenessé az MSZP

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
A 2014-ben bevezetett, díjmentes készpénzfelvétel 150 ezres összeghatára 10 év alatt elinflálódott.

2013 novemberében fogadták el a „pénzügyi rezsicsökkentés” szabályait, 2004 februárja óta vehetnek fel a banki ügyfelek, díjmentesen, havi 150 ezer forintot. Vajda Zoltán (MSZP) most olyan törvényjavaslatot nyújtott be, amely ezt az összeghatárt a mindenkori minimálbérhez kötné. Az ellenzéki képviselő a pénzforgalmi szolgáltatás nyújtásáról szóló törvénynek azt a pontját írná át, amely a százötvenezer forintot rögzíti.

Szerinte a készpénzfelvételt az előző hónapban érvényes, kötelező, legkisebb munkabér (minimálbér) összegéig kellene díjmentessé tenni. A díjmentes összeg maximális értékét azért a mindenkori minimálbér bruttó összegéhez kötné, mert ez a pénzintézetek és az ügyfelek számára is kiszámítható kereteket biztosít.

Indoklása szerint, az infláció miatt, azokért az árucikkekért, szolgáltatásokért, amelyekért 2014-ben 150 ezerért tudtunk megvenni, 2024-ben már 253.711 forintot fizetünk. A 150 ezres összeg megállapításakor a minimálbér 101.500 forint volt, ami 2024-re 266.800 forintra emelkedett, az ingyenes készpénzfelvétel összege mégsem nőtt egy forinttal sem, 10 év alatt.

Az Orbán-kormány, saját elmondása szerint, tiszteletben tartja a készpénzhasználat jogát, de, Vajda Zoltán szerint, ehhez szorosan kapcsolódik az is, hogy az emberek külön díjak, költségek nélkül juthassanak saját pénzükhöz, legalább a mindennapi kiadások finanszírozásakor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik