Belföld

Radó Péter: Nyilvánvaló, hogy komoly dráma van, ami erősen hat az oktatás minőségére

Einspach Brúnó / 24.hu
Einspach Brúnó / 24.hu
  • 14–16 ezer pedagógus hiányozhat jelenleg a közoktatásból Magyarországon, a nyilvánosan elérhető adatok azonban ennek töredékét mutatják.
  • Az iskolakezdés előtt az erre hivatott kormányzati portálon három különböző kifejezésre mindössze néhány száz meghirdetett álláspályázatot találtunk, de az adatok áttekinthető formában, egységesen sehol nem állnak rendelkezésre.
  • A Belügyminisztérium szerint nincs is olyan összesítés, amelyből kiderül, hogy az egyházi, a magán és az állami fenntartású oktató, nevelő intézmények hány álláshelyre keresnek új munkaerőt, és pályáztatni sem szükséges az állásokat.
  • Az oktatáskutató szerint a rendszer egyenesen arra van kitalálva, hogy elfedje a pedagógushiányt.

A pedagógusbér-emelés dacára az idén sem csökkent a tanárhiány a köznevelésben, legfeljebb a tanárok tömeges elvándorlása torpant meg – állítják a pedagógus szakszervezetek és az oktatáskutató a szeptemberi iskolakezdés előtt. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a legutóbbi Kormányinfón jelentette be, hogy az idei emelést követően jövőre a pedagógus átlagbér 820 ezer forintra emelkedik, ez azonban a szakemberek szerint a rendszer problémáin mit sem javít.

Radó Péter oktatáskutató, oktatáspolitikai elemző a 24.hu kérdésére azt mondta a pedagógushiány jelenlegi mértéke pontosan nem ismert. Ennek oka – fejtette ki – éppen az, hogy a rendszer úgy van kitalálva, hogy a pedagógushiányt lényegében elfedje. Ami a probléma mértékét illeti, a pedagógushiányra vonatkozó 14–15 ezer fő körüli becslést tartja a legmegbízhatóbbnak. A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) néhány évvel ezelőtt részletesen feltérképezte a helyzetet: akkori számításuk szerint a hiányzó pedagógusok száma országosan elérhette a 16 ezer főt. A PSZ alelnöke, Gosztonyi Gábor lapunk érdeklődésére azt mondta, a jelenlegi valós szám ehhez a méréshez képest plusz-mínusz egy-kétezer lehet.

Radó szerint főleg az informatika-, az idegennyelv-, a matematika- és a természettudományos oktatásban van gond, ezeken a területeken az utóbbi 3–4 évben a szakszerűtlen helyettesítés kimutatható aránya meredeken emelkedett: néhány év alatt a duplájára nőtt.

Nyilvánvaló, hogy most már komoly dráma van, ami erősen hat az oktatás minőségére

– értékelte a helyzetet.

Mohos Márton / 24.hu

Elképesztő mennyiségű órát tartanak meg helyettesítéssel vagy szakszerűtlen helyettesítéssel. A legtöbb helyettesítést nem fizetik ki, különösen, ha a helyettesítés szakszerűtlen. Ha pedig nem szakos pedagógus tartja meg az órát, akkor annak nincs semmilyen nyoma, mert csak annak a helyettesítésnek van nyoma, amit ki is fizetnek

– magyarázta Radó Péter. Szerinte a pedagógushiány jelenlegi nagyságrendjéből következően iskolánként átlagosan a pedagógusok tíz százaléka hiányzik.

LÉPJ BE A FOLYTATÁSHOZ!
Változunk. Csatlakozz hozzánk! Regisztrált olvasóink mostantól exkluzív hírleveleket, cikkeket olvashatnak, mint ez is. És ez csak a kezdet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik