Belföld

Elutasították Karsai Dániel felülvizsgálati kérelmét Strasbourgban

Az Emberi Jogok Európai Bírósága ( EJEB) elutasította Karsai Dániel fellebbezését, amelyben azt kérte, hogy a bíróság nagykamarája vizsgálja felül az életvégi döntésekkel kapcsolatos beadványa elutasítását – írja a Hvg.hu az EJEB közleményére hivatkozva.

A gyógyíthatatlan ALS-betegségben szenvedő jogász tavaly ősszel fordult a strasbourgi EJEB-hez, mert személyes és szakmai véleménye szerint „az életvégi döntések meghozatalának teljes magyarországi tilalma alapvető emberi jogait sérti, így különösen az emberi méltóságból fakadó önrendelkezési jogot, az embertelen, megalázó bánásmód tilalmát és a világnézeti meggyőződés szabad megválasztásához való jogot”.

A bíróság idén júniusban meghozott döntése kimondta, hogy nincs olyan nemzetközi jogi eszköz, amely kötelezhetné az EJEB-hez tartozó tagállamokat az aktív eutanázia elősegítésére, és annak magyarországi tiltása nem sérti a betegek jogait. Az ítéletben kifejtették, hogy a a magas színvonalú palliatív – a tünetek enyhítésére irányuló – ellátás, beleértve a hatékony fájdalomcsillapításhoz való hozzáférést, elengedhetetlen a méltóságteljes életvégi gondozás biztosításához, ugyanakkor a döntés szerint a kérelmező nem állította, hogy a számára elérhető palliatív ellátás elégtelen lenne, vagy hogy nem lenne képes palliációs szedációt kapni a nehezen kezelhető szenvedés enyhítésére.

Karsai és jogászcsapata augusztus elején fellebbezést nyújtott be, hogy ügyét vizsgálja felül az EJEB nagykamarája. A most kiadott közlemény szerint azonban „a Nagykamara öttagú bírói tanácsa legutóbbi, 2024. szeptember 2-i ülésén úgy határozott, hogy elutasítja a Karsai Dániel kontra Magyarország ügy áttételére irányuló kérelmet”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik