Belföld

Hadházy: az Integritás Hatóság vizsgálja a „loptop-akciót”

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Az Integritás Hatóság vizsgálatot indított a nagy iskolai loptop-akció ügyében a bejelentésem alapján

– írja, hétfői Facebook-posztjában, Hadházy Ákos.

A független parlamenti képviselő bejegyzésében mellékelte a hatóság levelét, amelyben az szerepel, hogy az Integritás Hatóság, részben Hadházy bejelentése alapján, hivatalból vizsgálatot indított a „digitális oktatáshoz való egyenlő hozzáférés feltételeinek biztosítása a tanulók és a pedagógusok számára” elnevezésű projekt kapcsán.

Az elmúlt tanévben összesen 140 ezer laptopot vásárolt a Klebelsberg Központ, bruttó 33 milliárd forint értékben, a beszállítóktól. A gépeket a 24.hu, egy korábbi cikkben, részletesen értékelte. Mint akkor megírtuk, az iskolák, átlagosan, nettó 180 ezer forint értékben kapták meg az uniós pénzből beszerzett, új laptopokat, amelyek a szakértők szerint igen strapabírók, ám gyenge a teljesítményük.

Hadházy Ákos sarkosabb véleményt fogalmazott meg, a politikus szerint az „unió pénzén vett ócska, elavult laptopokat osztogatott ki a kormány”.

A politikus fontos ténynek nevezte, hogy az Integritás Hatóság most vizsgálatot indított az általa csak „loptop-akciónak” nevezett ügyben, ugyanakkor megjegyezte:

Önmagában a hatóság vizsgálatainak nincs visszatartó erejük, hiszen nem vihetik bíróság elé a felelősöket, és nyomozást sem folytathatnak. Ha azonban ezt az igazán nagystílű csalást valóban részletesen felgöngyölítik, fontos bizonyítéka lehet annak, hogy Navracsics Tibor minden fogadkozása ellenére ugyanúgy ipari méretekben folytatják az EU-s pénzek szétrablását, mint eddig.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik