Belföld

Egyelőre úgy tűnik, nem lesz népszavazás a Szabadság-szoborra elképzelt keresztről

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

A közelmúltban számos elismert művész, köztük Maurer Dóra, Hegedűs D. Géza, Parti Nagy Lajos, Radnóti Sándor, Romsics Ignác, Spiró György és Závada Pál arra kérte a Fővárosi Közgyűlést, hogy az a kormány által támogatott Szabadság-szoborra tervezett keresztről írjon ki egy helyi népszavazást, hogy kiderüljön, a fővárosiak mit gondolnak az elképzelésről.

Budapest főjegyzője péntekre válaszolt írásban Kardos Juliannának, a művészek, közéleti szereplők és tudósok nevében a felhívással eljáró professzornak, és közölte, hogy a megkeresés alapján a Fővárosi Közgyűlés népszavazást nem rendelhet el. A hvg.hu által bemutatott válaszlevélben a főjegyző ezután leírja, hogy a népszavazás kezdeményezést a Fővárosi Választási Bizottsághoz kell benyújtani hitelesítésre. A kérdést abban az esetben is be kell nyújtani hitelesítésre, ha a népszavazást a Fővárosi Közgyűlés tagjainak legalább negyede vagy a Fővárosi Közgyűlés bizottsága kezdeményezi, tette hozzá.

A levélírók pontosan ezt szerették volna, hogy a közgyűlés kezdeményezze a népszavazást, hiszen magánszemélyek lévén nem rendelkeznek apparátussal az ehhez szükséges aláírások összegyűjtéséhez. A kezdeményezők viszontválaszukban emlékeztették a főjegyzőt, hogy a kezdeményezésükben a javaslatuk a fővárosi közgyűlési többséget biztatja népszavazás kiírására. Remélik, hogy a főpolgármester javaslatára a Fővárosi Közgyűlés magától elhatározza a kiírást.

A főjegyző azt is írta, hogy „a főpolgármester a Fővárosi Önkormányzat mint tulajdonos képviselőjeként már megkereste a beruházó Várkapitányság Nonprofit Zrt.-t és jelezte, hogy a szoborcsoportnak vagy talapzatának átalakítására jogszerűen csak a Fővárosi Önkormányzat kifejezett, az emlékmű vagyonkezelését is ellátó Budapesti Történeti Múzeummal folytatott szakmai egyeztetést felölelő döntés-előkészítő folyamat eredményeként megadott hozzájárulása alapján lenne lehetőség”. Ebben a levélben Karácsony Gergely arra is felhívta a beruházó figyelmét, hogy mindenképpen közgyűlési döntést tart szükségesnek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik