Belföld

Szavazategyenlőség miatt két településen is új választást tartanak vasárnap

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Időközi polgármester-választást tartanak vasárnap a Zala vármegyei Zalakomárban és Zalaboldogfán, mert a június 9-ei általános választáson szavazategyenlőség alakult ki az első helyen végzett jelöltek között.

A júniusi választáson Zalakomárban hat polgármesterjelölt indult, az első helyen végzett Horváth Zoltán és Baranyi Attila egyaránt 381-381 szavazatot kapott. A vasárnapi időközi voksoláson három független jelöltre lehet szavazni: Baranyi Attila és Horváth Zoltán mellett Kuti Bálint Józsefre, aki júniusban 287 szavazatot kapott. A választói névjegyzékben 2259-en szerepelnek.

Zalaboldogfán júniusban három független jelölt indult, a legtöbb, 86-86 voksot Tóthné Toldi Alexandra és Egyed Zsófia Judit kapta. A vasárnapi időközi polgármester-választáson rajtuk kívül indul még Pap Sándor. A névjegyzékben 309-en szerepelnek.

A Nemzeti Választási Iroda összesítése szerint ősszel 20 településen rendeznek időközi választást azért, mert a polgármesterjelöltek vagy az első helyen végzett egyéni választókerületi jelöltek között szavazategyenlőség alakult ki a június 9-ei választáson. A Vas vármegyei Bozsokon azért lesz időközi választás, mert júniusban polgármester- és képviselőjelöltek hiányában elmaradt a választás, a Zala vármegyei Pakodon pedig kevesebb jelölt indult az egyéni listás választáson, mint ahány képviselőt választhattak volna. Emellett már több időközi választást is kitűztek a helyi választási bizottságok lemondás, illetve haláleset miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik