Belföld

Gyermekvédelmi ellenőrzés: fiókokba, tyúkólba is belenéztek a rendőrök, volt, akit arról kérdeztek, miért dohányzik otthon

MTVA/Bizományosi: Róka László
MTVA/Bizományosi: Róka László

Elkezdődött a gyermekvédelemben dolgozók rendőri ellenőrzése a kifogástalan életvitellel összefüggésben. Arról már tegnap beszámoltunk a Népszava cikke alapján, hogy a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (SZGYF) alkalmazottainak bő 6 százaléka, 265 munkavállaló távozik a rendszerből. Az SZGYF fenntartásában lévő intézményekben 4241-en dolgoznak, közülük 137-en megtagadták a kifogástalan életvitel ellenőrzéséről szóló adatlap kitöltését, 128-an kérték jogviszonyuk megszüntetését.

A Népszava témával kapcsolatos új cikkében nevelőszülők és intézetben dolgozók számoltak be arról, hogyan is zajlik ez az ellenőrzés.

A kitöltött papírt beszéltük át, megnézték a lakásunkat is, kikérdezték a szomszédainkat. Belenéztek a fiókokba, és megkérdezték, tartunk-e otthon alkoholt, és miért dohányzunk a lakásban, miközben csak a most divatos hevítéses cigit használjuk

– mondta egy érintett.

Van aki arról írt, hogy még a tyúkólba is benéztek, „sátánista jelképeket kerestek”. Más arról számolt be a Népszavának, hogy a telefonhívás és a látogatás között két nap telt el, az egyik rendőr rögtön a szomszédhoz csöngetett be, a másik a családnál ült le. „Rákérdezett a havi bevételükre, és a törlesztőrészlet nagyságára, majd a lakásban kellett végigvezetnünk őket, és fényképeken szereplő családtagokról meséltettek minket.”

Akik kitöltötték az adatlapot, azok közül a jövőben sokan felmondanak, mert „idegösszeroppanást kapunk”

– fogalmazott a Népszavának egy nevelő. Azok az intézeti nevelők, aki most párban 20-30 gyerekkel vannak, a kényszerű összevonások miatt a jövőben 50-nel lesznek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik