Belföld

Bírálta Balog Zoltánt, a református egyház elvette a lelkész szolgálati autóját

Bielik István / 24.hu
Bielik István / 24.hu

Miután februárban kiderült, hogy Balog Zoltán volt fideszes miniszter, a dunamelléki református egyházkerület püspöke, a zsinat lelkészi elnöke Novák Katalin államfő tanácsadójaként kegyelemre javasolta a bicskei pedofilügyben jogerősen elítélt K. Endre igazgatóhelyettest, Csűrös András gyömrői református lelkész bejelentette: jövedelme egy részét felajánlja az áldozatoknak, mindaddig, amíg Balog hivatalában marad. (Pár nappal később Balog Zoltán lemondott a zsinat lelkészi elnöki tisztségéről, de püspöki székét megtartotta.)

A jelek szerint Csűrös András februári megnyilvánulása nem maradt következmények nélkül – írta a Népszava. A lap információi szerint a közelmúltban, a gyömrői református templomban tartott istentisztelet alkalmával egy presbiter (választott tisztségviselő) olvasta fel a dunamelléki egyházkerület levelét, amelyben arra kérték Csűrös Andrást, hogy a használatában lévő szolgálati autót mielőbb adja át. Az indok az volt, hogy az egyházkerületben „tartalék szolgálati gépkocsi elkülönítésére kerül sor”, hogy szükséghelyzet esetén az érintett lelkipásztornak „átmeneti segítséget nyújthassunk határozott időtartamra”.

Mivel új kocsi vásárlására jelenleg nincs mód, viszont – állította a levél – a tartalék gépjárműre máris szükség van, a gyömrői reformátusoknak már vissza is kellett szolgáltatniuk a járművet.

A gyömrői gyülekezetben „gőzerővel dolgoznak a megoldáson”. A levelet felolvasó presbiter érzékeltette: autó nélkül nehézségekbe ütközik a lelkészi szolgálat teljesítése. Csűrös András nem kívánt nyilatkozni a Népszavának.

Másoknak is retorzióval kellett szembenézniük, miután nem rejtették véka alá azt a véleményüket, hogy Balog Zoltán méltatlanná vált a püspöki tisztségre.

  • Vargha Anikó tököli kántortól saját gyülekezetének presbitériuma vált meg,
  • Thoma László gazdagréti lelkész félállású adjunktusi szerződését nem hosszabbította meg a Károli Gáspár Református Egyetem.
  • Tarr Zoltán református lelkész a Tisza Párt egyik rendezvényén követelte Balog püspök lemondását. Ezt követően elbocsátották munkahelyéről, egy minisztériumi háttérintézményből, ahol a próbaidejét töltötte. Tarr később a Tisza Párt európai parlamenti képviselője lett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik