Belföld

Azonnali hatállyal kirúgták a Madách Imre Gimnázium igazgatóját

MTVA/Bizományosi: Róka László
MTVA/Bizományosi: Róka László

„Egy jogszabályt be nem tartó, azzal nyíltan szembehelyezkedő vezető nem irányíthat állami intézményt. A Belügyminisztérium 2024. augusztus 28-án azonnali hatállyal felmentette a Madách Imre Gimnázium igazgatóját.”

Ezt a szűkszavú, belügyminisztériumi közleményt adta ki az MTI szerdán.

Az eset előzménye, hogy az iskola a minap jelezte: nem veszik majd el tanítás előtt a gyerekektől a telefonokat. Közleményükben azt írták:

Szeretnénk mindenkit megnyugtatni, hogy a digitális eszközöket – (iskolai) laptop, mobiltelefonok – a tanítás előtt (a rendelet 5. §-át alkalmazva) nem vesszük el. Iskolánk pedagógiai célja a digitális kultúra helyes használatára való nevelés, nem pedig a tiltás. Bármelyik órán sor kerülhet az eszközök alkalmazására, így életszerűtlen lenne az állandó beadás-kivétel.

A kormány nemrég döntött az iskolai mobilhasználatról. A részletszabályokat tartalmazó, 245/2024. (VIII.8.) Korm. rendelet augusztus 8-án jelent meg a Magyar Közlönyben. A végrehajtási rendelet kifejti, hogy az úgynevezett „használatban korlátozott tárgyat” ugyan be lehet vinni az intézmény területére, ám azt a tanítási nap kezdetén, az intézmény házirendjében meghatározottak szerint, le kell adni és csak a tanítási nap végén kaphatja vissza a tanuló.

A Madách Imre Gimnázium igazgatója, Mészáros Csaba 2000 óta vezette az intézményt.

A kirúgás hírére folyamatosan érkeznek a reakciók a közéleti szereplőktől.

Pintér Sándor láthatóan nem ismeri még a saját kormánya kreálta rendeleteket sem – és hiába a szakmai szervezetek jelzései, hogy a tervezet átgondolatlan és kidolgozatlan – hiszen a Madách Imre Gimnáziumot 2000 óta irányító Mészáros Csaba csak azt tette, amire a rendelet lehetőséget ad (a telefonok elvétele nem kötelező, az igazgató pedagógiai okokból azok megtartását engedélyezheti)

figyelmeztet posztjában a Tanítanék. Mint írják, „Pintér és végrehajtói gyermekeink jövőjével játszadoznak kicsinyes hatalmi érdekek miatt. A hatalom most már azokat az igazgatókat is eltávolítja, akik nem lojálisak feltétel nélkül a kormányhoz. Ezt nem tűrjük tovább. A Tanítanék Mozgalom szolidaritását fejezi ki Mészáros Csaba és az összes eltávolított igazgató felé. Követeljük Pintér Sándor azonnali leváltását!”

Balatoni József, azaz Jocó bácsi – aki tavaly távozott a közoktatásból a státusztörvény miatt – azt írta a népszerű Facebook-oldalára:

Döbbenet. Most kellene az összes tantestületnek azt mondania, hogy tényleg elég. Szakmailag kiváló embert nem lehet kirúgni csak azért, mert ellenszegül egy kidolgozatlan és kivitelezhetetlen rendeletnek. Nem, nem és nem.

Orosz Anna, a Momentum országgyűlési képviselője szintén a Facebookon azt írta: „Az igazgató bűne az volt, hogy nem értett egyet a kormány legújabb agymenésével, az okostelefonok iskolákból való kitiltásával. 2024-ben már nem tilthatjuk ki az okos eszközöket a gyerekek életéből. (…) Attól még, hogy Pintér Sándor kirúgja az autonóm, felelősen gondolkodó iskolaigazgatókat, továbbra is tudni fogja mindenki, hogy ez a rendelet ostobaság és nem a gyerekek érdekeit szolgálja. Az elégedetlenség pedig csak tovább nő.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik