Belföld

Ferenc pápa: a migránsok módszeres visszaszorítása halálos bűn

Lorenzo Di Cola / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Lorenzo Di Cola / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Szokatlan dolog történt Ferenc pápa szerdai, általános audienciáján. Az egyházfő félretette a Szentlélekről szóló, gondosan előkészített katekézissorozatát. Ehelyett inkább a migránsok nyomorúságos helyzetére figyelmeztetett, akik rémületes nehézségekkel dacolva keresnek olyan helyet, ahol békében és biztonságban élhetnek – olvasható a Vatican News hivatalos összefoglalójában.

A szentatya a „Tenger és sivatag” szavakkal igyekezett szemléltetni mindazokat a fizikai akadályokat és veszélyeket, amelyeket a migránsoknak az útjuk során le kell küzdeniük. Ferenc pápa a Földközi-tengert (latin kifejezést használva: „Mare Nostrum”) szimbólumnak nevezte. A tenger, szerinte, „a népek és civilizációk közötti érintkezés helye, amely mára temetővé vált”.

Mint közismert, a Földközi-tenger vizében évente ezrek lelik halálukat a menekülők közül. A International Organization for Migration idén januári adatai alapján 2021 eleje óta legalább 7500 ember tűnt el, illetve halt meg csak a Földközi-tengeren. A pápa rámutatott, hogy a legtöbb haláleset megelőzhető lett volna. A sokak által a keresztény világ vezetőjeként tisztelt, katolikus egyházfő, beszédében, a Szent Péter téren, úgy fogalmazott:

Vannak, akik szisztematikusan és minden eszközzel azon dolgoznak, hogy visszaszorítsák a migránsokat. Ha ezt lelkiismeretük szerint, felelősségük tudatában teszik, az halálos bűn.

A pápa, mondandója alátámasztása érdekében, a Szentírás szavait is idézte, mondván:

A jövevényen ne hatalmaskodjál, és ne nyomorgasd azt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik