Belföld

Elfogadhatatlan! – reagáltak a Madách tanárai igazgatójuk kirúgására

Közleményt adott ki a budapesti Madách Imre Gimnázium az intézmény hivatalos Facebook-oldalán:

Megdöbbenéssel és mélységes felindultsággal értesültünk arról, hogy intézményünk igazgatóját, Mészáros Csabát, aki 24 éven keresztül kiemelkedő eredményességgel vezette iskolánkat, felmentették. Mindez a tanév megkezdése előtt három munkanappal, a legfontosabb feladatok megszervezése közepette történik. Álláspontunk szerint a rendelet adta kereteken belül hoztunk döntést a digitális eszközök iskolai használatáról. A felmentés tényét, annak indoklását és módját elfogadhatatlannak tartjuk.

A közlemény arra a belügyminisztériumi döntésre reagál, amelynek értelmében a tárca 2024. augusztus 28-án, azonnali hatállyal felmentette a Madách Imre Gimnázium igazgatóját. A szűkszavú indoklás szerint „egy jogszabályt be nem tartó, azzal nyíltan szembehelyezkedő vezető nem irányíthat állami intézményt”.

Mint ismert, az iskola a minap jelezte: nem veszik majd el tanítás előtt a gyerekektől a telefonokat. A kormány nemrég döntött az iskolai mobilhasználatról. A részletszabályokat tartalmazó, 245/2024. (VIII.8.) Korm. rendelet augusztus 8-án jelent meg a Magyar Közlönyben. A végrehajtási rendelet kifejti, hogy az úgynevezett „használatban korlátozott tárgyat” ugyan be lehet vinni az intézmény területére, ám azt a tanítási nap kezdetén, az intézmény házirendjében meghatározottak szerint le kell adni és csak a tanítási nap végén kaphatja vissza a tanuló.

Időközben a Facebookon hétfő reggelre tüntetést szerveznek a Belügyminisztérium épülete elé a gimnázium diákjai, hogy kifejezzék felháborodásukat Mészáros Csaba eltávolítása miatt. „Ne hagyjuk, hogy negatív példát statuáljanak belőle! Ne hagyjuk, hogy bármit megtehessenek!” – olvasható az esemény leírásában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik