Belföld

A Szuverenitásvédelmi Hivatal vezetője: A játéknak vége!

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Lánczi Tamás, a Szuverenitásvédelmi Hivatal vezetője Ligeti Miklóssal, a Transparency International jogi igazgatójával vitatkozott a Tranzit fesztiválon, ahol Lánczi azt mondta, azért indult eljárás a Transparency ellen, mert úgy látják, miattuk nem kapta meg Magyarország az uniós forrásokat, írja a 444.hu. 

Lánczi arról beszélt, hogy probléma, ha egy civil szervezet korrupciókutatással foglalkozik. Azt mondta, a Transparency nem rendelkezik legitimációval, és azt tanácsolta nekik:

Ha valakinek a korrupcióval problémája van, akkor a legegyszerűbb, ha megpróbál közhatalmat szerezni. Elindul a választáson, kéri a magyar emberek bizalmát, képviselő lesz, többségbe kerül a parlamentben, kormányt alakít, és akkor fel tud lépni a vélt vagy valós korrupció ellen.

Ezután a lap szerint megvádolta Ligetit azzal, hogy külföldi pénzből végez politikai tevékenységet. A szervezet tevékenységét egyébként károsnak nevezte, és azt mondta, Magyarország rossz hírét keltik. Azért vizsgálják a Transparencyt, mert így akarják kideríteni, milyen szerepük volt az uniós források ügyében.

Ugyanis annak a jelentésnek az alapját, ami az Európai Bizottság döntéselőkészítő anyaga volt, azt ti csináltátok, a ti korrupciós indexetek képezte az alapját, ami egy rendkívül gyenge lábakon álló, manipulatív és végtelenül hamis képet sugárzó index.

Szerinte úgy tűnt, mintha egy „független szakértői vélemény lenne, és ennek alapján jelenleg visszatartják az európai uniós forrásokat. Ez egy kézzelfogható kár”.

Ligeti szerint ez olyan, mint amikor „csúnya a kép, ami a tükörből visszanéz, akkor letakarjuk a tükröt, szidjuk vagy összetörjük.

Lánczi ezután szinte fenyegetőzni kezdett a lap szerint, és azt mondta,

Ti most egy állami szervvel kerültetek szembe, nem egy másik civil szervezettel vitatkoztok. Most nem ti kérdezitek fel az államot, hanem a hivatal kérdez föl titeket. Tudom, hogy ez furcsa, tudom, hogy ez kellemetlen, szokatlan, erre nem voltatok felkészülve, de ettől még ezeket az adatokat szolgáltatni kell.

Valamint, hogy

Azt értsétek meg, hogy ti nem álltok a magyar állam fölött. A magyar állam legitimitása megkérdőjelezhetetlen. Ez egy 1000 éves állam, a ti szervezetetek 20 éves, és semmilyen legitimitása nincs. A saját magatok által teremtett legitimitásba próbáltok kapaszkodni, abba, hogy ti valamiféle nemes célokért küzdötök. Az a helyzet, hogy ennek a játéknak mostantól vége. Nektek válaszolni kell ezekre a kérdésekre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik