Belföld

A MÁV szerint méltatlan és hitelrontó az állítás, hogy kamuból lassítják a vonatokat a szanyi vonalon

Krizsán Csaba / MTI
Krizsán Csaba / MTI

A hét közepén írtunk arról, hogy a Magyar Közlekedési Klub nyílt levélben fordult Lázár János építési és közlekedési miniszterhez. Panaszukban jelezték, nem kizárt, hogy más vonalakon is előfordul a jelenség, a 14-es Pápa-Szany-Csorna vonalon viszont bizonyosan feleslegesen, kamuból lassítják a vonatokat központilag.

A szervezet által megrendelt igazságügyi szakértői vélemény szerint a Pápa és Csorna közötti sebességkorlátozások 87 százaléka indokolatlan,
számos lassújel szabálytalanul került kijelölésre, és az indokolatlan sebességkorlátozások mintegy 22 perc többlet menetidőt jelentenek, amelynek következtében szétesnek a csatlakozások a vonal mindkét végén. A Telex megkérdezte Lázár minisztériumát, hogy mit szólnak a panaszhoz, végül a MÁV válaszolt:

Van tere a vitának, sőt a kritikának, bírálatnak is. De nincs és nem lehet tere az olyan szakmainak láttatott, ezért az utasokat megtéveszteni képes rémhírterjesztésnek és hitelrontásnak, amilyenre ez az iromány példát szolgáltat.

Válaszában a MÁV részéről azt is megjegyezték, hogy minden magyarországi vasútvonalon a lassújelek, vagyis a sebességkorlátozások megelőzése vagy felszámolása, megszüntetése érdekében dolgoznak, és hogy a Magyar Közlekedési Klub jelentését egy olyan ember írta, aki szakértőnek álcázza magát, a szövege pedig „helyenként méltatlan, helyenként pedig alkalmatlan a tételes cáfolatra”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik