Belföld

Már döntött is a BME szerdán megalakult munkacsoportja a jövő évi gólyatáborról

MTVA/Bizományosi: Balaton József
MTVA/Bizományosi: Balaton József

Megkezdte munkáját a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) munkacsoportja, amely felülvizsgálja a felsőoktatási intézmény gólyatáborainak szabályozását – közölte az egyetem pénteken az MTI-vel.

Ahogy arról nemrég az Eduline beszámolt, a BME VIK bodajki gólyatáborában nagyon durván bántak a gólyákkal, a diákok egyebek mellett arra panaszkodtak, hogy a gurulós bőröndöket is csak kézben cipelhették, csak magázódni lehetett, és az első este az összes táskát kipakoltatták a gólyákkal, és elvették még a gyógyszereket is. A megalázó bánásmód miatt többen inkább idő előtt hazamentek. Az augusztus 14-17 közötti rendezvény korábban onnan vált ismertté, hogy a szervezők előre jelezték: nem lehet óvszert vinni a tábor területére.

A tájékoztatás szerint a frissen megalakult testület Bihari Péter oktatási rektorhelyettes vezetésével és a hallgatók, valamint a gólyatáborok szervezésben részt vevő valamennyi érintett terület munkatársainak bevonásával csütörtökön tartotta meg első ülését. A munkacsoport új, egységes szabályozást készít, hogy megelőzze, illetve megakadályozza a visszaélések lehetőségét – írták, hozzátéve: az új szabályozás középpontjában a biztonság, a közösségépítés és az elfogadás lesz.

Közölték: a munkacsoport minden beérkező bejelentést kivizsgál, ennek érdekében belső kommunikációs csatornát nyit. A munkacsoport már döntést is hozott a jövő évi táborról:

A BME a jövő évtől új modell szerint, központilag szervezi a gólyatábort

– közölték. Hozzátették: a rendezvény alapelveit, fókuszpontjait az új szabályok határozzák meg, hogy egy „teljeskörűen biztonságos, a hallgatóknak jó élményt adó eseményen” vehessenek részt a diákok.

Fontos, hogy a tervezett esemény építsen az eddigi rendezvények értékeire, de a megújulás része a szemléletváltás annak érdekében, hogy az esemény egyetemkezdő fesztiválként támogassa a közösségépítést, segítse a középiskola és az egyetem közötti átmenetet, és megalapozza a sikeres egyetemi tanulmányokat

– írta közleményében az egyetem.

Kitértek arra is, hogy a táborban jelen lesz az egyetem támogató, segítő szolgálata is pszichológusokkal, mentálhigiénés és beilleszkedést támogató tanácsadást is nyújtva. Jelezték továbbá, hogy a BME továbbfejleszti a hallgatókat támogató szolgáltatásokat, amelynek pszichológus munkatársaihoz év közben is bármikor fordulhatnak nehézségeikkel, problémáikkal a hallgatók.

A BME Villamosmérnöki és Informatikai Karának augusztus 14. és 17. között megrendezett bodajki gólyatáborában sajtóhírek szerint megalázó módon bántak a leendő elsőéves hallgatókkal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik