Élő Belföld

Gulyás Gergely: A jövő évi pedagógus átlagbér 820 ezer forint lesz

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

A kurszki atomerőműhöz látogatott a NAÜ vezetője

Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója a jövő héten Oroszországba, az Ukrajnával határos Kurszki területen működő atomerőműbe látogat – jelentette be csütörtökön a NAÜ szóvivője. A Roszatom orosz állami atomenergetikai vállalat szerint az augusztus elején Kurszk ellen indított ukrán offenzíva veszélyt jelent az ottani atomerőműre.

A NAÜ a lehető legnagyobb visszafogottságra szólított fel a kurszki támadások megindítása utáni napokban annak érdekében, hogy elkerüljenek egy súlyos következményekkel járó nukleáris balesetet. Rafael Grossi akkor azt mondta, személyes kapcsolatban van mind az ukrán, mind az orosz illetékes hatóságokkal.

Az ukrajnai háború kirobbanása óta a NAÜ több alkalommal is felhívta a figyelmet a nukleáris baleset kockázatára a zaporizzsjai atomerőmű körül folytatott harcok kapcsán.

A tűzijáték vagy a kórházi klímák a fontosabbak?

A Telex azt kérdezte, hogy ki a felelőse annak, hogy máig nem sikerült rendezni a kórházi klímákat, ha már 2018-ban figyelmeztetett a problémára a kórházszövetség. Gulyás szerint  léptünk előre, de még nagyobbat kell. Elismerte, hogy a forráshiány miatt nem tudtak mindent elvégezni.
A prioritásokról Gulyás azt mondta, hogy az elmúlt években több ezerrel nőtt az ápolók és az orvosok száma is, az orvosi fizetések is jelentősen emelkedtek. Az egészségügy igenis prioritás volt, ezért sem hasonlítaná össze azzal, hogy mennyit költöttek a repülőtérre, a tűzijátékra vagy a Vodafone megvásárlására.

Vége lesz-e az orosz-ukrán háborúnak, ha Trumpot megválasztják?

A 444 információ szerint már szolgálnak itthon a kínai rendőrök – de lehet erről már bármi adatot tudni? A kínaiak Gulyás szerint értik az itteni szabályokat, a nemzeti gyakorlattól nem tér el, hogy itt vannak, és nem fognak egyedül járőrözni nálunk. Ha a kínai rendőrök megfelelnek az elvárásoknak, akkor szerinte évről évre megújíthatják az együttműködést. A Belügyminisztériumot ajánlja további információkért.

Vége lesz-e az orosz-ukrán háborúnak, ha Trumpot megválasztják? – szólt az amerikai elnökjelölt sokszor ismételt ígéretére utaló kérdés. Gulyás szerint ha elég erős az USA, akkor véget tud vetni a háborúnak. Szerinte ha Trumpot megválasztják, és ez az amerikaiak szándéka, akkor tárgyalóasztalhoz tudják kényszeríteni a feleket. A kormány meg van győződve arról, hogy egy republikánus kormány békét fog teremteni. Azt mondta, hogy ő is hallott Trump elképzeléseiről, viszont arra, hogy a kormánynak van-e forgatókönyve a békére, már nem válaszolt.

A magyar kormánynak csak az a lényeg, hogy béke legyen. Magasabb növekedést, olcsóbb nyersanyagot fog jelenteni a béke, mondta Gulyás.

Gulyás szerint sok stadion árába kerülne, ha minden kórtermet rendesen klimatizálnának az országban

A 24.hu kérdése következett: Ötből milyen értékelést adna az ellátásra olyan kórházakban, ahová befeküdve 30 fokot tapasztal? Gulyás elmondta, hogy a KEF tízmilliárdokat költött a kórtermek klimatizálására az elmúlt években. Szerinte országos probléma az, hogy attól, hogy van működő klímaberendezés, még nem biztos, hogy megfelelő szinten lesz a terem hőmérséklete. Ő is járt olyan kórházban, ahol ment a klíma, de majdnem harminc fok volt így is, igaz, nem feküdt be. Szerinte ebben a kérdésben hálózati probléma is van, lehetne nagyobb kapacitású klímaberendezéseket is beszerezni, és általános protokollt kéne kialakítani a szakmával párbeszédben.

Gulyás Gergely szerint sok stadion árába kerülne, ha minden termet rendesen klimatizálnának az országban.

Neki személyesen a legjobb kórházakból is van rossz tapasztalata az ellátottság terén, szerinte viszont vezetői kompetencia kérdése is, hogy legyen szappan az intézményekben.

Az állam a kormányzati negyedben közel 580 milliárd forintért, a sajtó számításai szerint az átlagos árnál 40 százaléknál drágábban venné az új irodaházakat többek között Zuglóban és a Kopaszi-gátnál. Gulyás azt mondta, hogy a kormánynak az a célkitűzése, hogy ha lehet, akkor bérlet helyett saját tulajdonban legyenek a hivatalok. Ezeknek a négyzetméterára 1 795 ezer, és a piaci ár is tud majdnem másfél millió lenni az akár több, mint 100 éves ingatlanokban. Szerinte amit az állam fizet, az a piaciakhoz hasonuló ár, miközben ezek modern, például környezetbarát épületek. Nem látja, hogy itt az állam rossz üzletet kötne.

Egyetért-e párttársával, Cser-Palkovics Andrással abban, hogy rossz lépés volt Paksól elvonni az atomerőműhöz tartozó adóbevételeket? Azt mondta, a kormány nyitott a tárgyalásra, Lázár János fog a kormány nevében tárgyalni a város új ellenzéki vezetésével. Gulyás szerint remélik, hogy olyan megoldást találnak, ami jó a környező településeknek, és Paksnak is.

Szerinte semmiképpen ne tekintsenek az ellenzéki önkormányzatok büntetésként az esetre azért, mert Pakson leváltották a kormánypárti polgármestert.

Vitályos: Porral belepett zsíros plafont néztek penészesnek Magyar Péterék

Indul-e vizsgálat a Magyar Péter által feltárt kórházi körülményekről – szól az RTL kérdése. Magyar Péterék az elmúlt napokban azt dokumentálták, hogy milyen körülmények között kell gyógyítani az orvosoknak és gyógyulniuk a betegeknek, negyven fok közeli kórtermekkel, penészes konyhákkal.

– Először azt kell vizsgálni, hogy igazak-e vádak – kezdte Gulyás, aki a kórházi közleményeket ismertette, amelyek arról szóltak, hogy miért nem igaz, amit Magyar Péterék bemutattak.

– Célzott lejáratókampány, hazugság –  minősítette Gulyás egykori barátjának akcióját, aki szerint mindez, egy kísérlet az egészségügyi dolgozók lejáratására.

Külön kitértek a Jahn Ferenc Kórház konyhájának penészességére.

– Azok zsírfoltok voltak a plafonon, arra ment rá a por, azt nézték penésznek – magyarázta a kormányszóvivő.

Figyelik a majomhimlőt

De egyelőre nem terveznek korlátozásokat.

– Ha a helyzet súlyosbodik, akár lehetnek beutazási korlátozások Afrikából – tette hozzá Gulyás.

Erasmus helyett Pannónia-program

Rákérdeztek arra, hogy van-e bármi előrelépés az Erasmus-üggyel kapcsolatban. A miniszter nem tud róla, de kilenc hónapja várnak arra, hogy a Bizottság válaszoljon a magyar álláspontra, amivel szerinte tíz perc alatt meg lehetne oldani az egészet. (Valójában semmilyen jogszabály-módosítást nem tett az uniós kifogások orvoslása érdekében a kormány – szerk.)

– Erasmus helyett addig is biztosítja a kormány a Pannónia programot, 4045 egyetemen fogadják a magyarokat, például Németországba, Olaszországba, Spanyolországba vagy Franciaországba – tette hozzá a kormányszóvivő.

Gulyás szerint a törvények mindenkire kötelező érvényűek

A kormányinfóval egy időben jött a hír, hogy vádat emeltek a zuglói és újbudai parkolási rendszerrel, valamint a BKK informatikai rendszerével kapcsolatos ügyben hét emberrel szemben vádat emeltek, köztük Molnár Zsolt MSZP-s képviselővel, Baja Ferenc volt szocialista politikussal és Horváth Csaba leköszönő zuglói polgármesterrel szemben. Erre kérdeztek rá Gulyásnál, hogy mit gondol minderről.

A törvények mindenkire kötelező érvényűek, a hatóságok pedig végzik a munkájukat – mondta a politikus,

Gulyás megvédte az operatív törzset

Az operatív törzs augusztus 20-ai munkáját jónak értékelte a miniszter, és mindenkinek köszönetet mondott, aki részt vett az események biztosításában. – Az emberek biztonsága az első, ezért kellett egy órával elhalasztani a tűzijáték kezdését – jelentette ki a politikus.

10 milliárdot sprólhatnak az ukrán menekültek utcára paterolásán

A kilakoltatott ukrajnai menekültek is szóba kerültek, mivel augusztus 21-étől csak azok az ukrán menekültek jogosultak szállásra Magyarországon, akik „katonai műveletekkel közvetlenül érintett közigazgatási egységből” érkeztek. Így Kocson például mintegy száz menekült került utcára.

A kormányzati intézkedések összhangban állnak a szomszédos országokban tapasztalható intézkedésekkel. A döntés az, hogy csak azoknak segítenek, akik háborús térségből érkeztek. Gulyás szerint mintegy négyezer ember úgy élt itt Magyarországon, állami pénzből, hogy közben munkát sem akartak vállalni. – Elköltünk évi 10 milliárd forintot, hogy olyan embereket elszállásoljunk, akik egyébként munkaképesek – mondta a miniszter, aki szerint Kocson a máltaiak elszállásolták az utcára került asszonyokat és gyerekeket.

Kurszki ukrán offenzíváról

Kurszki ukrán betörésről kérdezték Gulyást.

– Mi a tűzszünet és a béke pártján állunk – mantrázta a miniszter, aki szerint az energiaellátásra is hatással lehet a támadás.

Gulyás nem ellenzi a keresztet a Gellért-hegyen, sőt, keresztpárti

Bencsik András kormánypárti megmondóember is ellenzi a Gellért-hegyi szoborra tervezett keresztet, megkérdezték Gulyástól, hogy ő mit gondol erről a kérdésről. A miniszter elmondása szerint a kritizálókkal azért nem ért egyet, mert maga a szobor érintetlen marad a felújításon túl, a talapzat pedig eddig sem volt érintetlen.

„Keresztpárti vagyok” – jelentette ki végül egy újabb kérdésre válaszolva.

Szeptemberben jön a digitális állampolgárság

Az eddigi bonyolult és életidegen, nehezen kitölthető és igénybe vehető állami rendszerekkel, lehetőség lesz arra, hogy a saját ügyeit mindenki interneten, akár a saját telefonján, könnyen elintézze – mondta Gulyás, aki szerint a dap.gov.hu honlapon minden tájékoztatás fent van. A program szeptemberben indul.

Nem veszik át a rendelőintézeteket

Jönnek a kérdések. Az első kérdés a rendelőintézetek esetleges kormányzati átvételéről szól.

Gulyás elismerte, hogy voltak ugyan ilyen tervek, de nem veszik el a rendelőintézeteket az önkormányzatoktól.

Ha Brüsszel migránsokat akar, akkor megkapják

Kitalálta a kormány, hogyan “bosszulja meg” az Európai Bíróság súlyos pénzbüntetését.

– A kormány most azon az állásponton van, ha Brüsszel továbbra is erősködik, akkor vállalják, hogy a migránsokat ellenőrzött beléptetés után rögtön Brüsszelbe szállítják. Beengedjük a migránsokat és Brüsszelig szóló vonatjegyet adunk nekik – jelentette ki Gulyás.

Energiabiztonság

Az ukrajnai háborúról is szó esett a tegnapi kormányülésen. Gulyás szerint sikerült előre lépniük az energiaellátás biztosítása érdekében, erről a MOL folytat tárgyalásokat. Szerinte költségesebb lesz ugyan a szállítás, de van jogi megoldás, amivel biztosítható a kőolajellátás a tranzit szempontjából veszélyes vonalon.

Hamarabb jön a családi pótlék

Hamarabb jön a családi pótlék az iskolakezdésre tekintettel. A postások pénteken kezdik a kézbesítést – mondta Vitályos Eszter. 13 millió ingyenes tankönyvet is kiosztanak.

A pedagógusbérekkel kezdik

A kormány tegnap ülésezett, Gulyás ismerteti a legfontosabb döntéseket.

Az évkezdésre tekintettel áttekintették az oktatás helyzetét. A kormány folytatja a pedagógus béremeléseket a vállalásunkra tekintettel, mely szerint a diplomás átlagbér 80 százalékát el kell érnie a tanárok átlagfizetésének. A pedagógus átlagbér 820 ezer forintra emelkedik jövőre. Ez 21 százalékos emelésnek felel meg – jelentette ki Gulyás Gergely, aki szerint 2027-re átlépheti az egymillió forintot a tanárok átlagfizetése.

Vége a nyári szünetnek

Négy hét nyári szünet után újra kormányinfót tart Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Vitályos Eszter kormányszóvivő.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik