Belföld

Nyolc ember fulladt a Balatonba idén nyáron

police.hu
police.hu
Kevesebb volt a végzetes kimenetelű baleset, mint az elmúlt néhány évben.

Idén augusztus 15-ig tíz ember fulladt a Balatonba, közük nyolcan a nyári hónapokban vesztették életüket. Ez minimális csökkenést jelent az elmúlt évekhez képest – közölte a Népszava érdeklődésére az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) sajtóosztálya.

Míg tavaly a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság munkatársai 169 esetben 334 főt mentett ki, idén eddig 159 alkalommal 293-at. Ennél azonban a balatoni mentések száma jóval magasabb, hiszen sokszor nem a vízirendőrök, hanem a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának (VMSZ) munkatársai kapják a riasztást, vagy ők érnek előbb a bajba jutottakhoz.

A VMSZ idei összesítést még nem tudott közölni, ám tavaly 2914 bajba jutottak láttak el, emellett 373 mélyvízi, emelt szintű bevetésük volt 2023-ban.

Az ORFK adatai szerint az idei nyár eddigi „vízbefulladásszerű” eseményeinek jellemzője, hogy egy kivételtől eltekintve férfiak fulladtak vízbe. Az 55-85 év közötti áldozatok halálában alapbetegségek miatti rosszullétek, eszméletvesztések is szerepet játszottak. A fiatal, 21-37 év közötti áldozatok pedig megfelelő úszási képességek nélkül kerültek veszélyhelyzetbe – írták.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik