Élő Belföld

Cseh elnök: Ukrajna NATO-csatlakozásának nem feltétele, hogy egész területét ellenőrizze

Andrew Harnik / Getty Images
Andrew Harnik / Getty Images

Az előző nap történéseiről itt számoltunk be.

Cseh elnök: Ukrajna NATO-csatlakozásának nem feltétele, hogy egész területét ellenőrizze

A fenti idézetet Petr Pavel cseh köztársasági elnök mondta abban az interjúban, amely a Novinky.cz hírportálon és a Právo című független cseh baloldali napilapban jelent meg kedden, írja az MTI. Példaként az egykori Német Szövetségi Köztársaság NATO-csatlakozását hozta fel.

A NATO tagállamainak vezetői júliusi washingtoni csúcstalálkozójukon tagságot és hosszú távú katonai támogatást ígértek Ukrajnának, de konkrét meghívót a NATO-ba az ország nem kapott. Petr Pavel azzal számol, hogy Ukrajna a következő években tárgyal majd a békéről Oroszországgal. A megállapodás az elnök szerint azt jelenthetné, hogy Moszkva hosszú távon ellenőrzése alatt tartaná az általa megszállt ukrán területeket anélkül, hogy a határváltoztatást a demokratikus országok elismernék.

„Úgy vélem, nem elengedhetetlen feltétel (a NATO-tagság szempontjából) a teljes terület ellenőrzésének felújítása. Amennyiben valamiféle adminisztratív határok születnek, akkor ezeket a határokat ideiglenesnek ismerhetjük el, és Ukrajna az akkor általa ellenőrzött területtel felvételt nyerhet a NATO-ba” – jelentette ki Petr Pavel az interjúban. A cseh elnök erre a megoldásra precedenst a történelemben lát.

„Nézzük meg például Németországot. Németországot (a II. világháború után) kettéosztották, de ezt a felosztást nem minden nyugati állam fogadta el. Bár Németország egy része szovjet megszállás alatt volt, az ország maradék részét már 1955-ben felvették a NATO-ba” – fejtette ki a cseh politikus.

Azt gondolom tehát, hogy technikailag és jogilag is van megoldás olyan módon lehetővé tenni Ukrajnának a NATO-ba való belépést, hogy a NATO ne kerüljön konfliktusba az Oroszországi Föderációval.

Olvasói sztorik