Belföld

Jóval enyhébb büntetésért cserébe vádalkut kötött Kiss László, Óbuda letartóztatott polgármesterének egyik volt munkatársa

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Kiss László óbudai polgármester korábbi munkatársa vádalkut kötött az ügyészséggel, az enyhébb büntetésért cserébe terhelő vallomást tett a kerületvezetőre – mondta a kerület DK-s vezetőjének védőügyvédje, Zamecsnik Péter a Hír TV Napi aktuálisban.

Kisst hivatali vesztegetés elfogadásával gyanúsítják, amiért szerdán őrizetbe vették, majd pénteken le is tartóztatták, miután a Központi Nyomozó Főügyészség házkutatást tartott Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatnál. A III. kerület júniusban újraválasztott polgármestere a vád szerint 2019. októberi megválasztása után egy ismerősével megállapodott arról, hogy az érdekeltségébe tartozó cégek rendszeresen megbízásokat kapnak majd az önkormányzattól, amiért cserébe neki és más önkormányzatnál dolgozó hivatalos és nem hivatalos személyeknek pénzt kell visszafizetniük.

Zamecsnik a Hír TV-ben azt mondta, hogy Kiss László minden vele szemben megfogalmazott gyanúsítást abszurdnak tart, írja a Telex. A politikus állítása szerint az ügyben érintett gyanúsítottak egy részét nem is ismeri, sosem találkozott velük. „Ő azt mondja, hogy semmi köze ezekhez a történetekhez. Majd a perbíróság feladata lesz eldönteni, hogy így van-e” – mondta az ügyvéd.

„Az kétségtelen tény, hogy a polgármester úr egyik korábbi munkatársa a saját érdekei mentén egyezséget kötött az ügyészséggel. Nagyon kedvező büntetési tételben állapodtak meg, 5-től 15 évig terjedő szabadságvesztés helyett csak 14 hónapot kell fogházban töltenie” – tette hozzá Zamecsnik. Elmondta,

hogyha Kiss László októberig előzetes letartóztatásban marad, akkor legvégső esetben akár új polgármester-választást is kiírhatnak a III. kerületben.

Óbuda önkormányzata a Központi Nyomozó Főügyészség szerint fiktív szerződéseket köthetett, ezért indult nyomozás az ügyben. Március 7-én vesztegetést állítva elkövetett befolyással üzérkedés és más bűncselekmények miatt négy személyt vettek őrizetbe. Az önkormányzat által nyilvánosságra hozott papírok alapján NER-hez közel álló reklámcégek is érintettek lehetnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik