Belföld

Új bölcsődei támogatás jön, emelkednek az igényelhető keretösszegek

Quentin Top / Hans Lucas / AFP
Quentin Top / Hans Lucas / AFP

2024. július 31-től hatályos az a rendeletmódosítás, amely alapján hamarosan kiírhatják a megújult bölcsődei támogatást – szúrta ki a Pénzcentrum. A bölcsődei támogatásként ismert „Kisgyermeket nevelők munkaerő-piaci visszatérésének célzott támogatása” még 2023 márciusában megszűnt, a Magyar Államkincstár (MÁK) nem hosszabbította meg a határidőt.

A porták közölte, hogy a kormány módosította az „egyes továbbadott támogatások kihelyezésének részletes szabályairól szóló kormányrendeletet”.

A szülők számára az egyik legfontosabb része ennek az, hogy emelkedtek az igényelhető keretösszegek. A rendelet VI/D. fejezetének 27/I. (2) pontja szerint „A támogatás mértéke gyermekenként legfeljebb havi 50 000 forint lehet. Egyedülálló szülő, a menekült hátterű szülő, a Gyvt. szerinti rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő, a sajátos nevelési igényű, a korai fejlesztésre jogosult, a tartósan beteg vagy fogyatékossággal élő gyermeket nevelő szülő számára gyermekenként legfeljebb havi 65 000 forint támogatás biztosítható. A támogatás összege nem haladhatja meg a támogatást igénylő által fizetett személyi térítési díj 100 százalékát.”

Vagyis a korábbi bölcsődei támogatáshoz képest 10 ezer forinttal 50 ezerre emelkedik a havi támogatás maximális összege.

A rendeletmódosítás alapján az nem derül ki, hogy mikortól lehet pályázni, a hatályba lépés óta eltelt 2 hét alatt a MÁK még nem hirdette ezt meg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik