Belföld

Nem dőlt még el, hogy bevezetik-e januártól a kötelező szűrővizsgálatokat

Máthé Zoltán / MTI
Máthé Zoltán / MTI
Az önkéntes szűrés lehetősége régóta adott, most azonban felvetődött, hogy kötelezően előírja a kormány: bizonyos korosztályoknak rákszűrésre kell járniuk. A részletek nincsenek még kidolgozva, ahhoz azonban, hogy  január elsejétől egyáltalán életbe léptethessék az új rendszert, sok mindent kellene előkészíteni, és az onkológiai ellátást is rendbe kéne tenni. A tervek ellen sokan tiltakoznak és a törvénymódosítás visszavonását követelik.

A kötelező szűrések bevezetéséről a kormány nem tárgyalt, azokról döntést nem hozott

– tájékoztatta lapunkat a Belügyminisztérium, miután azzal kerestük meg a tárcát, pontosan hogyan fognak zajlani azok a kötelező rákszűrések január elsejétől. A június 9-ei önkormányzati és európai parlamenti választás másnapján ugyanis a kormány előterjesztett, majd pár nappal később az Országgyűlés meg is szavazott egy olyan salátatörvényt, amelyben szerepel, hogy Pintér Sándor egészségügyért is felelős miniszternek lehetősége van arra, hogy jövő év elejétől a 18 év feletti korosztály egy részének kötelezően előírttá tegyen eddig csak ajánlott szűréseket.

Július másodikán a kormány társadalmi egyeztetésre bocsátotta A betegségek megelőzéséről, a korai stádiumú felismerést szolgáló új egészségügyi szűrővizsgálati rendszer elveiről elnevezésű koncepciót, amely három szervezett (azaz személyes meghíváson alapuló) vizsgálatot nevesített:

  • a 25 és 65 év közötti nők háromévenkénti méhnyakrákszűrése,
  • a 45-65 év közötti nők kétévenkénti emlőszűrése,
  • az 50-70 év közötti férfiak és nők vastagbélszűrése.

A dokumentum véleményezési lehetősége bárki számára nyitott volt augusztus 1-ig, így azóta a kormány feladata, hogy rendeletet alkosson arról, pontosan milyen feltételekkel, hol, és hogyan működhet a szűrés. Azon túl, hogy a kormány még nem vette napirendre a kérdést, a Belügyminisztérium elárulta, hogy „a krónikus, nem fertőző betegségek (népbetegségek) megelőzését, vagy minél korábbi felismerését célzó szűrővizsgálatok rendszerének komplex fejlesztése folyamatban van.” Hozzátették azt is, hogy a megjelent szabályozás nem hozott változást a felnőttkori életkorhoz kötött alkalomszerű és a szervezett méhnyak-, emlő- és vastagbélszűrés tekintetében, melyek továbbra is önkéntesen vehetők igénybe. A szabályozás elvi felhatalmazó rendelkezést tartalmaz. 

Rosszul állunk a szűrésekben

A három szűréstípus megnevezése korántsem meglepő: az emlő-, a méhnyak, valamint a vastagbélrák szűrésének szükségességéről már legalább két évtizede beszél a szakma. 2016-ban például az ÁNTSZ (amely 2018-ban lett Müller Cecília vezetésével Nemzeti Népegészségügyi Központ, majd 2023-ban Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ) is foglalkozott a népegészségügyi szűrésekkel, és már akkor is kifejezetten ezt a három szűrést említették. 

Balogh Zoltán / MTI Nagy teljesítményű automata analizátor a vastagbélszűrés országos kiterjesztéséről szóló sajtótájékoztatón Budapesten, a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központban 2024. június 7-én.

A szervezett lakossági szűrővizsgálatoknak a rosszindulatú daganatos megbetegedések miatt bekövetkező halálozás mérséklésében vannak még kihasználatlan lehetőségei – írták akkor, hozzátéve, hogy a betegségteher mérséklésére hosszú távon a betegségmegelőzés, közép- és rövidtávon a szűrővizsgálat a legígéretesebb stratégia. 

LÉPJ BE A FOLYTATÁSHOZ!
Változunk. Csatlakozz hozzánk! Regisztrált olvasóink mostantól exkluzív hírleveleket, cikkeket olvashatnak, mint ez is. És ez csak a kezdet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik