Belföld

Beadta a strasbourgi felülvizsgálati kérelmét Karsai Dániel

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Karsai Dániel, a gyógyíthatatlan ALS-betegségben szenvedő alkotmányjogász és a jogászi csapata péntek benyújtotta a strasbourgi bíróságra a kérelmet, hogy az Emberi Jogok Európai Bíróságának (EJEB) nagykamarája vizsgálja felül az életvégi döntésekkel kapcsolatos beadványa elutasítását – írja a Népszava. 

Karsai tavaly augusztusban azért fordult az EJEB-hez, mert véleménye szerint sérültek az emberi jogai azzal, hogy Magyarországon nem engedélyezett az életvégi döntés meghozatala. Az ügyben a bíróság most június 13-án hirdette ki ítéletét: a bírák 6:1 arányban nem találták megalapozottnak a magánélethez való jog és a diszkriminációtilalom sérelmét, és a benyújtott panaszok többségét egyhangúlag elfogadhatatlannak találták.

Karsaiéknak a döntés közzétételétől három hónapjuk volt arra, hogy előterjesszék az újratárgyalási kérelmet. A jogászi csapat gyakorlatilag azonnal megkezdte a munkát, hogy elkészítsék a beadványt az ítélet felülvizsgálatára, amelyet a 17-tagú nagykamara elé terjesztettek be.

Dani nem sürgette a munkát, azt mondta, annyi idő alatt készítsük el, amennyi szükséges ahhoz, hogy ez a beadvány tökéletes legyen – vagy legalább közelítsen a tökéleteshez. Az elmúlt hónapok optimális helyzetet teremtettek: igyekeztünk a lehető legrövidebb idő alatt elkészíteni a beadványt, hiszen azt is szem előtt kell tartanunk, hogy Dani állapota bármikor rosszabbra fordulhat, ugyanakkor nagyon alaposan összegyűjtöttük az érveket, amelyek alátámasztják az álláspontunkat

– nyilatkozta a Népszavának Frank Evelyn, a Karsai Dániel Ügyvédi Iroda vezető ügyvédje.

Maga az alkotmányjogász is aktívan részt vett a szöveg megszerkesztésében, kerekesszékében ülve, fejpánttal a fején dolgozott. Felülvizsgálati kérelmükben olyan hiátusokra mutatnak rá, „amelyekre a kamara nem helyezett megfelelő hangsúlyt az eljárásában. Például az első fokon eljáró bíróság érdeknek titulálta Karsai Dániel kérelmét az életvégi döntés meghozatalával kapcsolatban, de mi a kérelmünkben ezt jogként fogalmaztuk meg” – mondta Frank Evelyn.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik