Belföld

Csak egy intést kapott Balog Zoltán a zsinati bíróságtól, a határozatot két hónapig nem postázták

Hegedüs Róbert / MTI
Hegedüs Róbert / MTI

Az egyház Zsinati Bíróságának Elnöksége intésben részesítette Balog Zoltán püspököt, és határozatában felhívja, hogy szolgálati viszonya alatt nagyobb körültekintéssel járjon el olyan ügyekben, amelyek társadalmi megítélése kényes – ez a döntés született azután, hogy áprilisban a református egyház tíz tagja feljelentette Balogot a zsinati bíróságon a zsinati törvények megszegése miatt – írta a Telex.

A feljelentők között volt Vargha Anikó, aki Tökölön volt kántor, amíg meg nem vált tőle a Balogot érintő kritikái után az egyház. Ő beszélt most a Szemléleknek adott interjújában arról, hogy a zsinati döntés egy megintés lett, ami csekély cselekedet szankciójaként jár az egyházban:

Nem tudom, a református egyháznál mi számít komolynak, ha a köztársasági elnök bukása, az államot irányító párt EP-listavezetőjének politikai visszavonulása, és egy több százezres Hősök terei tüntetés náluk csak a csekély társadalmi következmény szintjét üti meg

– fogalmazott Vargha.

A zsinat által különösen gyorsan kiértékelt feljelentésnél az intés azt mutatta, hogy az egyház gyorsan rövidre akarja zárni az ügyet – intés esetén ugyanis nyomozás nem kell, fellebbezni viszont nem lehet ellene.

A határozatot két hónapos késéssel postázták ki a feljelentést tevőknek. Vargha szerint „ez az eljárás így tisztességtelennek, színtiszta időhúzásnak tűnik: feltehetőleg megvárták a júliusi uborkaszezont, amikor a többség inkább a nyaralásra összpontosít”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik