Belföld

IDEA: a Fidesz 2022-es szavazóinak egytizede, az ellenzéki összefogás támogatóinak majdnem fele vándorolt a Tiszához

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu

A Tisza-szavazók közel háromnegyede az egykori hatpárti, ellenzéki listát támogatta 2022-ben, vagy nem vett részt akkor az országgyűlési választáson, derült ki az IDEA Intézet 2024. június 19 – 2024. június 27. között elvégzett, országosan reprezentatív felméréséből.

Az IDEA a kérdőíves felmérésben arra kérte a válaszadókat, árulják el aktuálisan érvényes pártpreferenciáik mellett azt is, hogy milyen szavazói viselkedést mutattak a 2022-es országgyűlési és az idei évi európai parlamenti választásokon, így megpróbálta feltérképezni a tiszások „pártpreferencia életútjait”. Júniusban a tábor legnagyobb részét az egykori ellenzéki szavazók, valamint a szavazástól korábban távolmaradók alkották. A Tisza szavazóinak 43 százaléka a 2022-es országgyűlési választáson még az ellenzéki összefogás közös listáját támogatta, 28 százalékuk pedig úgy emlékezett, hogy nem is vett részt a választáson. Ezzel együtt a tiszások között érzékelhető arányban vannak olyanok, akik két éve még a kormánypártot támogatták: ők a tábor 16 százalékát teszik ki.

Az IDEA szerint a júniusi EP-választáson

a Fidesz 2022-es szavazóinak egytizede vándorolt a Tiszához, miközben ugyanez az egykori hatpárti közös lista támogatóinak majdnem feléről elmondható.

A Fidesz 2022-es szavazóinak szűk négyötödét meg tudta tartani 2024-es európai parlamenti választásra is (öt százalékuk a Mi Hazánkra szavazott), míg a két évvel ezelőtti hatpárti összefogás támogatóinak csak negyede szavazott az EP választáson a DK-MSZP-Párbeszéd Zöldek közös listára, 47 százalékuk már a Tiszát támogatta. Az MKKP 2022-es szavazóinak 42 százaléka ment át Magyar Péter pártjához.

IDEA INTÉZET

Ajánlott videó

Olvasói sztorik