Belföld

Gázolás, szexuális erőszak, emberrablás, elnyomó szülők – sok elmélet volt az elmúlt 24 évben arról, mi történhetett Till Tamással

24.hu
24.hu
Különböző intenzitással, de 24 éve foglalkoztatta a közvéleményt, mi történhetett 2000. május 28-án Baján azzal a 11 éves fiúval, Till Tamással, aki biciklin indult el otthonról a közeli vadasparkba, de soha nem ért oda. A csaknem negyed évszázad alatt számos elmélet felmerült, a héten viszont megtalálták a fiú holttestét, ami pontot tehet az ügy végére.

Baján egy tanya melléképületében, a beton alatt elásva egy gyermek holttestére bukkantak a rendőrök. A holttest a 2000. május 28-án eltűnt Till Tamásé, aki akkor 11 éves volt. A fiú azon a vasárnapi délelőttön biciklivel indult egy vadasparkba lovagolni. Előtte az édesapja a lelkére kötötte, hogy ebédre, délután egyre érjen vissza, de sem haza, sem a a lovasoktatóhoz nem ért oda.

A rendőrség nyomozni kezdett, közel ötszáz embert hallgattak ki, de nem találták meg a fiút.

2024. június 11-én viszont áttörést jelentő információ érkezett a rendőrséghez arról, hogy a bajai gyermekotthon egyik akkori lakója segített – fenyegetés vagy pénz hatására – elásni a gyerek holttestét. K. Pétert már nem lehetett kihallgatni, 2011-ben öngyilkosságot követett el. Az ő barátja, János tett végül vallomást, hogy egy esztergályos vállalkozónál, V. Józsefnél dolgoztak, aki arra kérte őket egy nap (K. Péter ekkor 20, János 16 éves volt, szakmát tanultak), hogy kétszeres pénzért betonozzák le a bajai tanya egyik melléképületének, fészerének az alját. János nemet mondott, K. Péter viszont elment vele, és betonozás közben rátalált a fiú holttestére egy zsákban.

K. Péter a hallgatásért cserébe pénzt követelt – akkori barátnője szerint a fiú egy nap 200 ezer forinttal jelent meg, holott napi rendes fizetésük az esztergályosnál 500 forint, egy doboz cigi ára volt –, V. József pedig megfenyegette, hogy vagy hallgat, vagy baj érheti őt és a testvéreit. János vallomásában arról is beszélt, hogy Till Tamásnak a telek mellett kellett elhaladnia a biciklivel, amit az eltűnése utáni hetekben a telek határában meg is találtak.

A rendőrség emberölés gyanúja miatt indított nyomoz, és egyelőre senkit nem hallgatott ki gyanúsítottként az ügyben, mint ahogyan arról sem adtak tájékoztatást, hogyan ért véget a fiú élete.

Magyar Rendőrség

Apja, Till Mátyás csütörtökön lapunknak nyilatkozott, azt mondta, kedden tudták meg, hogy megtalálhatták Tamás maradványait, de hivatalosan még nem tájékoztattak őket a fejleményekről. Arra a kérdésre, hogy hoz-e megnyugvást, hogy vége a bizonytalanság, azt felelte:

Ez egy nagyon nehéz kérdés, mert az elmúlt 24 évben minden napunk arról szólt a feleségemmel, hogy kerestük Tamást. Rengeteg érzés kavarog bennem. Nem lehet tudni, hogy az a jobb, hogy meglett, vagy az, ha nem került volna elő.

LÉPJ BE A FOLYTATÁSHOZ!
Változunk. Csatlakozz hozzánk! Regisztrált olvasóink mostantól exkluzív hírleveleket, cikkeket olvashatnak, mint ez is. És ez csak a kezdet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik