Belföld europoli

Bizottság: Úgy fog jönni az olaj Magyarországra, ahogy eddig

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Beszéltem Szijjártó Péter miniszterrel, hogy még többet megtudjak Magyarország energiabiztonságáról. Ukrajna megerősítette, hogy a folyamatban lévő olajtranzit Magyarországra és Szlovákiába nem érintett a szankciók által, mert nem a Lukoil a tulajdonosa az olajnak. Ettől függetlenül fontos csökkenteni az energiafüggőséget Oroszországtól.

– írta Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság gazdasági és kereskedelmi biztosa a Twitteren.


Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy nem áll le és nem is csökken az Ukrajnán át Magyarországra érkező olaj mennyisége.

Röviden az történt, hogy az ukrán kormány bejelentette, szankciókat vetett ki orosz olajcégekre, többek között a Lukoilra, amely így ezentúl nem tud majd olajat küldeni a Barátság vezetéken keresztül.

Csakhogy az olaj, ami vezetéken érkezik, eddig sem a Lukoil tulajdona volt, négy nagy kereskedőcég veszi meg Oroszországban, aztán eladja Magyarországon. Ezekre a cégekre az ukrán szankciók nem vonatkoznak.

Nemrég kis csökkenés volt a Magyarországra érkező olaj mennyiségében, ami azért történt, mert az egyik ilyen cég, a Litasco SA visszamondta a saját foglalását a vezetéken, valószínűleg a szankcióktól tartva. Az ukrán kormány viszont mostanra közölte, hogy nem kell ettől tartania.

Erre utalva kommunikálta korábban azt az Európai Bizottság, hogy megvizsgálták az ügyet, és nem volt veszélyben a magyar olajellátás.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik