Belföld

Szijjártó hazugnak nevezte a balti országokat, majd államtitkárához hívott egyeztetni három nagykövetséget

Szijjártó Péter / Facebook
Szijjártó Péter / Facebook

„A balti országok a tájékozódás és a tények megismerése helyett hazugsághadjáratba kezdtek Magyarországgal szemben amiatt, hogy – sok más ország állampolgárai mellett – az orosz és a belorusz állampolgárok is bekerültek a Nemzeti Kártya-programba” – értékelte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a balti államok tiltakozást, miután Magyarország megnyitotta a kapuit orosz és belorusz munkavállalók előtt.

Az kedden derült ki, hogy Manfred Weber, az Európai Néppárt elnöke levelet írt az Európai Tanács elnökének mivel a balti orszgok véleményhez hasonlóan szerinte is komoly kockázatot jelent, hogy Magyarország a vízumszabályok enyhítésével kinyitja az Európai Unió ajtaját az orosz kémek előtt. Az Orbán-kormány júliustól bővítette ki a Nemzeti Kártyával nálunk munkavállalásra jogosultak körét, és néhány újabb balkáni ország mellett már Oroszországból és Belaruszból is igényelhető lett a kártya.

Szijjártó kedden erről azt írta, a Weber és a balti országok által állítottakkal szemben az igazság az, hogy az orosz és belorusz állampolgárok „továbbra is kizárólag vízum birtokában léphetnek be” Magyarország és ezzel a schengeni övezet területére. Tartózkodási engedélyt pedig „csak a jogszabályokban rögzített módon, az Idegenrendészeti Főigazgatóság által lefolytatott eljárás nyomán” kaphatnak.

Ez a döntés a baltiak hazug állításaival szemben semmilyen módon nem csökkenti a beutazó orosz és belorusz állampolgárok biztonsági ellenőrzésének szigorúságát

– toldotta meg szerdán Szijjártó Péter az előző nap leírtakat.

„Annak érdekében, hogy ezen országok vezetői is biztosan megismerhessék a tényeket, a mai napon Sztáray Péter biztonságpolitikáért felelős államtitkár első kézből adott tájékoztatást Észtország, Lettország és Litvánia nagykövetségeinek” – olvasható a miniszter bejegyzésében.

Frissítünk!

Hírünk megjelenés után levélben fordult szerkesztőségünkhöz a Külgazdasági és Külügyminisztérium. Ebben rögzítették: nem behívatásról volt szó, hanem a normális diplomáciai ügymenet keretében Sztáray Péter biztonságpolitikáért felelős államtitkár tájékoztató egyeztetésre hívta meg a nagykövetségek képviselőit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik