Belföld

Rétvári államtitkár elégedettebb Takács államtitkárnál

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
Szerinte az NNI által vizsgált egészségügyiszoftver-fejlesztések jó irányba fejlődtek.

Hadházy Ákos a legfőbb ügyész mellett Pintér Sándor belügyminisztert is megkérdezte, mi történt azokkal az informatikai rendszerekkel, amelyeket saját egészségügyi államtitkára bírált március végén tartott előadásában. Takács Péter egyenesen használhatatlannak nevezte az Ápolástámogató Rendszert és kritizált két másik szoftverfejlesztést is.

A Szabad Európa derítette ki, hogy a három kifogásolt informatikai rendszer fejlesztésére eddig legalább 13,4 milliárd forint ment el. Polt Péter a kérdést feljelentésként értékelte, kivizsgálásra továbbította a Nemzeti Nyomozó Irodának. Hadházy Ákos a Facebook-oldalán azt írta, biztos elsikálják ezt az ügyet is, de szerinte nem működő programokra 13,4 milliárdot kiadni hűtlen kezelés, pénzt kérni rá csalás.

A független képviselő a belügyminisztertől arról kérdezte:

  • Milyen intézkedéseket hoztak a használhatatlan rendszerek kivizsgálása érdekében?
  • Ha látták ezeket a jeleket, nem ítélték úgy meg, hogy felvetődhet a csalás gyanúja?
  • Jelezték valamelyik hatóságnak?
  • Ha jelezték, milyen választ kaptak?

Rétvári Bence erre azt válaszolta, kiemelt figyelmet fordítanak az informatikai rendszerek fejlesztésére, korszerűsítésére az egészségügyben, ha hiba van, azonnal intézkednek a szükséges javításról. Az államtitkár alapvetően mindhárom rendszerről elégedetten írt. Ugyanakkor válaszából kiderült, hogy a miniHIS esetében tavaly átalakították a fejlesztés folyamatát, alvállalkozók helyett az Egészséginformatikai Szolgáltató és Fejlesztési Központ (ESZFK) vette át a fejlesztéseket,

elkezdődött a rendszer alapos átszabása.

Az elektronikus ügyintézést támogató ESZENY-nyel kapcsolatos észrevételeket a Nemzeti
Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ folyamatosan fogadja, kezeli az esetleges
hibajelzéseket. A Takács államtitkár által alkalmatlannak minősítette Ápolástámogatási Rendszer (ÁTR)

a beszerzés kiírásának megfelelően teljesítésre került, és az Irányító Hatóság ellenőrzésének megfelelt. (…) Az ágazati bevezetések kihívásaira válaszul az Országos Kórházi Főigazgatóság, mint fenntartó folyamatosan kiemelt támogatást biztosít. A napi intézményi használatból érkező tapasztalatok alapján az ápolásszakma bevonásával a rendszer optimalizálása folyamatos.

Rétvári államtitkár mindezt úgy summázta, hogy az elmúlt időszakban mindegyik rendszer olyan irányba fejlődött, amely a felhasználók megelégedettségét szolgálja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik