Belföld

26 milliárddal tartozik az orosz „kémbank” Magyarországnak, de a kormány nem indított eljárást

MTVA/Róka László
MTVA/Róka László

Nincs nyoma a cégnyilvántartásban annak a csőd- vagy felszámolási eljárásnak, amelyről Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter többször is említést tett az orosz „kémbank” kapcsán – írja a Népszava.

Az orosz Nemzetközi Beruházási Bank (IIB) a magyar kormány korábbi állítása szerint 74 millió dollárral, azaz körülbelül 26 milliárd forinttal tartozik Magyarországnak, azonban egyelőre nincs látható jele annak, hogy a kabinet futna a pénz után. Ez az a pénzintézet, amiből Oroszország ukrajnai inváziójának kezdete után sorra szálltak ki az európai tagok. Szlovákia és Csehország után Románia, majd Bulgária lépett ki, Magyarország pedig utolsó EU-s tagállamként hagyta ott az intézményt.

A lap emlékeztet, a kiszállás gyorsan ment, de a válás nem: az egykori tagországoknak rengeteg pénzük ragadt az IIB-ben, amely egyébként egy fővárosi, exkluzív, Duna-parti ingatlant, a Lánchíd Palotát kapta székhelyéül.

A Népszava kérdésére nem válaszolt az ügyben a kormány, pedig a Gulyás Gergely többször is említett a bankkal szemben csőd- vagy felszámolási eljárást. Tavaly novemberben a miniszter azt mondta a kormányinfón: „Amennyire az eljárás részleteit ismerem itt van egy tartozás a magyar állam felé és van egy eljárás a bankkal szemben, hogy ez az eljárás átfordult-e csőd vagy végelszámolási eljárásba, azt hiszem, talán még nem, de várható, hogy átfordulhat és akkor a csőd- vagy felszámolási eljárás szabályai szerint az állam érvényesíti valamennyi igényét a hitelezővel szemben.” Idén májusban pedig Gulyás már úgy tudta, hogy el is indult a felszámolás, ám ennek azóta sincs nyoma.

Közben a lapnak nyilatkozott a cseh pénzügyminisztérium, amely azt közölte, hogy minden jogi lépést igyekeznek megtenni, hogy visszaszerezzék az orosz bankban ragadt cseh pénzeket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik