Belföld

Egy nap alatt 30 fokot csökkent a hőmérséklet a Bükk-fennsíkon

Az idei nyár eddigi leghidegebb reggele volt a hétfői a Bükk-fennsíkon: -3.7 Celsius-fokot mértek a Mohos-töbörben.

A Miskolci Egyetem-Földrajz-Geoinformatika Intézete posztjában azt írja, vasárnap délután 3 környékén még 30,1 °C-on tetőzött a hőmérséklet, innen pedig fagypont alá zuhant a 2 méteren mért léghőmérséklet az intézet által.

Elemzésükben kiemelik: az időjárási helyzet egy meglehetősen összetett lefutású hőmérsékleti görbét eredményezett. A Kárpát-medence térsége a délelőtt folyamán még anticiklonális hatás alatt állt, kánikulába illő országos maximumokkal, és nem volt ez másképp a fennsíkon sem, ahol hőségnapot regisztrált az állomás. A délután folyamán egy gyors mozgású hidegfront haladt át az országon, kevés helyen okozva csapadékot, nyomában több fokkal hűvösebb levegő érkezett és jutott nyugalomba térségünkben. Így lassú hőmérsékletcsökkenés indult meg a fennsík térségében is.

A naplementét követően a front elhaladtával nyugalomba jutó légtömegek hatásaként a fennsík felett kedvező kisugárzási körülmények jöttek létre. Lassan elállt a szél, kitisztult az ég és a fennsík töbreiben megkezdődött a hőmérséklet zuhanása

– írták.

A hőmérséklet csökkenése 05:30-kor érte el mélypontját, ahol az idei nyár eddigi legalacsonyabb hőmérsékletét produkálva, -3,7 °C-on állt be a napi minimum.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik